* barvila jsem bezinkou. už...asi před dvěma lety. různé odstíny jsou dosaženy různými mořidly a přidanými látkami: kamenec, soda, ocet. ta šedá barva na vrchních fotkách vznikla vařením vlny s bezinkou v železném hrnci.
* uprostřed je vlna barvená zelím a nahoře zase zlatobýlem. všechno je to merino.
* všechnu vlnu jsem česala na ruční česačce, uf. a teď čeká na předení. těším se, užívám si ty krásné barvy.
* I had dyed with elderberries already...maybe two years ago! I made different shades by using various types of mordant and additives: alum, soda, vinegar. those grey shade is a result of boiling in iron pot.
* in the middle there is wool dyed with a red cabbage. on the top - a goldenrod wool. it all is merino wool.
* I have carded all wool on hand drum carder, it was tough! now it is waiting for hand spinning, I am looking forward it. i am enjoying these beautiful color shades.
To předení k podzimu úplně patří. Vyzkoušela jsem si to letos u sestry v Holandsku, ta přede celý rok každý večer, a tedy velký obdiv pro trpělivost všech přadlenek. Vypadá to tak jednoduše, ale jednoduché to vůbec není, alespoň ze začátku :)
ReplyDeleteBarvičky jsou krásně jemné..
Přeji barevně krásný podzim!
jééé, Tvoje sestra přede!!! tak že pozdravuju :-)
Deleteje to krásná a uklidňující činnost, je návyková... i když dokážu měsíce nepříst, tak pak zase se ponořím...a vychutnávám si to ♥
nevím, jestli je to těžké, já jsem se to naučila docela rychle. ne sice dokonale, ale nějak to šlo...o dokonalost přece nejde.
uvědomuju si, že mi jsem se to naučila hodně díky tomu, že už jsem uměla šlapat ze šlapacího stroje, pohánět to kolo pravidelně, tím mi spousta námahy odpadla a soustředila jsem se už jen na ruce.
děkuju za pochavalu a přeji taky krásný pestrobarevný podzim!
Další krásné barvy, jsem zvědavá, co krásného pak z té příze stvoříš :-)
ReplyDeleteMagdi, děkuju :-) jsem taky zvědavá a už jsem i něco upředla, ale je toho fakt hodně. holt nejsem žádnej troškař :)
DeleteMoc pěkné barvy a zase tolik práce za tím, obdivuju!
ReplyDeleteRozmar, děkuju! no je to fakt, v té vlně už jsou hodiny práce...a spředením ještě spousta hodin přibyde. já nevím, proč mě to tak baví :-)
DeleteTak dneska jsme konečně měli to červené dušené zelí, mňam! S bramborovým knedlíkem a smaženou cibulkou, je na to úplně přesný počasí :-)
ReplyDeletemňááám!!! a okyselíš to dušené zelí, anebo už dusíš kysané? asi to kysané, viď?
ReplyDeleteZ hlávky :-) Kyselím, sladím, kmínuju, jó výborný bylo a zítra bude zapečený s těstovinama, už se těším :-)
DeleteProtože taková pidi hlávka a stejnak ho byla hora.
mňááám!!! jé, to muselo být dobré. zelí je vděčné. právě jsem zakysala další pickles, zelí s mrkví. jednoduchý, ale nejlepší. pořád mi to jedí, zdá se snad, že i pořád víc :)
Deletetak si zítra pochutnejte. já jsem jim dnes dělala zapečený květák s vajíčkem a se semínkama (no to asi je můj vynález :) a s bio kuřecím, co jsem obrala z křídel a kostry z vývaru.
jo vývary, to by jedli pořád, zvlášť teď jak se ochladilo...