My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

September 4, 2017

a co vlastně jíš * and what do you eat








* jídlo pro moji rodinu. fazole z pomalého hrnce s cibulkou a kořením, dýňová kaše se smaženými žampiony a zelenina 
* a meal for my family beans from slow cooker with fried onion and spices, pumpkin puree with fried mushrooms and vegetables 







a tohle je moje oblíbená večeře: zelenina s žampiony marinovanými v umeoctě. raw čabajka. chlebíčky ze sušičky z naklíčené čočky a semínek, namazané panenským kokosovým tukem s plátky česneku a bylinkovou solí 
* vegetables with mushrooms marinated in umeboshi vinegar. sprouted lentils crackers (bread) with virgin coconut oil, garlic and herbal salt 










tohle krakeni moc rádi k snídani: nektarinková kaše se skořicí, rozinkami, mandlemi a datlovým sirupem 

* kids love this for their breakfast: nectarine smoothie bowl with cinnamon, raisins, almonds and date syrup





můj oblíbený brunch, dá spoustu sil na těžký den: banán s mletým mákem a bio rozinkami politý kokosovým panenským tukem. mňam! 
* my favourite brunch giving a lot of power for a hard day: banana with ground poppy seeds, organic raisins and virgin coconut oil. YUM!






jídlo pro krakeny a pro Muže: pečená dýně, smažená ryba. smažený žampiony a nějaká paprika, bazalka 

* a meal for my family: baked pumpkin and fried fish. fried mushrooms and some peppers, basil 





jestli si toto léto něco neskutečně užívám, tak nektarinky. k tomu meruňky a víno . ale stejně, zralé měkké šťavnaté nektarinky a broskve mám na svůj brunch nejradši.

* if I enjoy something this summer immensely...nectarines! also some apricots and grapes. but the best of the best = ripe soft juicy nectarines and peaches I love the most for my brunch. 





ovocný nanuky musí být * tohle je rybíz z naší zahrady s datlemi * krakeni to milujou * fruit popsicles must be * this is a red currant from our garden with dates * kids love it 


















moje premiéra, dostala jsem k svátku mladý kokos. hodně jsem si ho užila, slast naplňující do konečků vlasů a špiček prstů 
* my first young coconut I got it as a present. I enjoyed it sooo much, delightful up to ends of my hair and my fingertips






 tohle byla moje večeře: avokádové gacamole s chilli, cherry rajčátka, ledový salát, mrkvovo-zelné pickles a sušené chlebíčky z naklíčené čočky se lněnými a slunečnicovými semínky.

* my dinner: avocado guacamole with chilli, cherry tomatoes, salad, carrot-cabbage pickles and dried crackers with flax and sunflower seeds





* apple smoothie bowl with bananas, cinnamon and date syrup. yum! 
* jablečná kaše s banány, skořicí a datlovým sirupem. krakeni snídali. *





banana, grapefruit and green smoothie no to nemusím překládat do češtiny že ne ;) hlavně je to vidět na obrázku že jo...bylo to dobrý, a to i to zelený, páč když se tam dá banán, je to prostě dobrý











 raw carrotcake with coconut cream * raw mrkvový dort s kokosovým krémem a mandlem




* když se urodí...a když je sleva v Tescu :D 
* when there is a good harvest and a sale in Tesco :




















* I even baked ...from banana flour. and it was good. apple pie with honey.
 * dokonce jsem i pekla, z banánové mouky od Sabuni. jablkový koláč s medem. byl prý dobrý. 





* seed baguettes - flax, sunflower seeds, eggs and soda, baked. no gluten, please. 
* semínkové bagetky - lněné a slunečnicové semínko, vejce, soda a to se upeče. žádný lepek.




* brunch













* I am making these balls regularly: dates, coconut butter, ground almonds, cacao
 * tyhle kuličky taky dělám pravidelně: datle ,kokosové máslo, mleté mandle, kakao










I am making these raw sweets - dates, coconut butter, sesam and sunflower seeds 
* dělám tyhle raw tyčinky - datle, kokosové máslo, sezam, slunečnice. nedávno jsem je udělala, nakrájela do opravdu velké krabice a dala do lednice. ráno byla půlka krabice pryč! a děti zrovna byly na táboře...:D musím je zas udělat a asi větší dávku






máme co jíst, hurá!

















*my dinner: salad with sprouts and some dryed crackers with coconut oil and chilli. 
* moje večeře: salát s klíčky a sušené chlebíčky s kokosovým tukem a chilli 




kakao: mixuju jen banán, vodu a dobré kakao. je to moc dobré, bez mléka i cukru sladké 
* cacao: I am blending banana, water and good cacao. it is so good, without milk and sugar sweet enough...




jídlo ro moji rodinu: vařená červená čočka se smaženou cibulkou a kořením, napařený zelený květák, zelenina, klíčky. 
* a meal for my family: boiled red lentils with fried onions and spices, steamed green cauliflower, vegetables, sprouts.







my brunch.
* těch nektarinek snad už budu za tohle léto nabažená :)...




* mungo klíčky. trochu moc vyrostly. najednou měly listy a i kořínky. moc krásné! 
* mungo sprouts. they growed a little more, sudenly they had leaves and roots. very beautiful!







* jídlo pro Sokola na fotbalové soustředění. bagetka ze lněného a slunečnicového semínka, polívka - vývar se zeleninou, raw zákusky a klíčky hrášek + mungo - to je dobrý na svaly ;)
 * food for Sokol for football training... flax and sunflower seed baguette, soup - broth with vegetables, raw sweets and sproust - peas and mungo beans - good for muscles ;)




* tady ještě narozeninový dort pro Malinu...
* again birthday cake for Malina...
* přála si jako teď vždy kešu cheesecake, s višněmi a ostružinami, s medem a vanilkou 
* she asked me for a cashew cheesecake with cherries and raspberries 






* hrášková polívka s klíčky vojtěšky. nejoblíbenější 
* pea soup with alfalfa sprouts, our favourite




* I had baked seed baguettes with cashew cheese 
* pekla jsem semínkové bagetky a dělala jsem kešu sýr 





můj nejoblíbenější brunch, nektarinky, broskve, uá 
* the favourite brunch, nectarines, peaches ♥ 












* jídlo pro moji rodinu: dýňová polívka s opraženými semínky a mungo klíčky. to je to mungo, co poněkud přerostlo. moc se mi líbí! 
* food for my family: pumpkin soup with roasted seeds and mungo beans sprouts. these are those overgrowed sprouts with roots! I like it! 
















* pořád klíčím. zatímco ředkvové klíčky jsou pálivé, vojtěškové chutnají jako voda...neutrálně, můžeš je jíst jako chleba. místo chleba. nebo místo vody...no prostě tak nějak.
* I am sproutink all the time. raddish sprouts are hot. alfalfa sprouts taste like water...kind of neutral, you can eat thel like a bread, instead of bread, od instead of water...kind of this.


docela mě to baví, fotit jídlo. a tak já asi ještě budu fotit...a dávat ho sem, jo? asi jo...
 I am so grateful to these gifts from Mother Earth because they are helping so much to my health. and it used to be different and it used to be bad. now it is good and I am thanking also to those piles of vegetables and fruits disappearing in me every day ♥
 *
 chtěla bych tu napsat, že jsem velmi vděčná tomu jídlu, co jím, protože mi velmi pomáhá být v takovém zdravotní stavu, ve kterém jsem. a bylo to jinak a bylo to i blbý. teď je to dobrý a já za to děkuju i těm hromadám zeleniny a ovoce, co ve mně každej den mizí ♥

děkuju za ty Dary.

12 comments:

  1. ANO prosím, foť a zahrň nás těmi dobrotami! :-)
    Všechno vypadá skvěle, to se nedivím, že jen kvetete!
    Hani, ta dýňová semínka, takhle nevyloupaná, jsou dobrá? Není ta slupka tvrdá? Já je teda většinou vyhazuju, tak že bych přestala. Jednu dobu jsem z toho vydlabaného a kořenové zeleniny vařívala falešnou kuřecí polívku, to musím zas oživit!

    A teda nechápu, kam se do Tebe ty nektarinky vejdou! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozmar, teď právě jsem zkoušela podle jedné paní upravit ta semínka. mají se vařit asi 15-20 minut, tak změknou. a pak péct v troubě se solí a olejem. já měla troubu plnou a neměla jsem už plech, tak jsem je pak jen dala pražit na pánev...ale bylo to taky dobrý.
      z toho vydlabaného falešnou kuřecí polívku??? no to mě MOC zajímá! to chci zkusit!

      nektarinky? ty se vejdou vždycky! spousta! :D

      Delete
    2. Aha, děkuju!
      Hokaido mám, asi bude dnes k obědu, vývar s nudlema :-)
      Vaří se jako klasickej vývar, s kořenovou zeleninou a spol., jen se tam přidá všechno to vydlabané, klidně tak, jak vydlabeš. A na konci se to samozřejmě scedí.
      Vím, že někdo psal, že si ty vnitřky mrazí, když nechce vařit hned, ale to vyzkoušeno nemám.
      Polívka je vážně chutná a má i hezkou barvu.

      Delete
    3. Rozmar, to určitě vyzkouším, teď máme hromadu dýní. možná hned dneska. jsem nadšená, že se nic nevyhodí. ani ty semínka.
      a ještě chci poděkovat, že prej kveteme :)

      Delete
    4. No, však je to pravda!
      Jsem zvědavá, co na polívku řekneš. Ta dýně tomu dá takovou plnost chutě. A musí se samozřejmě přidat nějaký tuk, olej, máslo. To jen pro úplnost receptu.
      Tak dobrou chuť nám všem!

      Delete
    5. Mně to přišlo zdlouhavé, vařit semínka a pak je péct/pražit, ale když budu mít ta vařená z polévky, vyzkouším!

      Delete
    6. tak už jsem polívku udělala, já ji jen ochutnala a byla dobrá, zatím ji jedli kluci a taky byli spokojení. dala jsem do ní cibulku smaženou na ghí. a posypala těmi opraženými semínky dýně. (ty jsem taky dala do trouby na plech a nakonec i pod gril, aby zhnědly a začaly praskat.)zbytek dýně jsem upekla nasucho na plátky v troubě, tak to má rodina nejradši jako přílohu. ze dvou dýní mi tedy zbyly jen šťopky. a z toho mám největší radost. jak se to krásně dá všechno zužitkovat :D
      děkuju, Rozmarko, za radu a inspiraci :)

      Delete
  2. Jé, to je zase krása velká, tolik barev! Hanko, jak děláš ty semínkové bagety prosím?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzko, je to úplně jednoduché. umixuju semínka, přidám vajíčka, tak aby to dohromady udělalo těsto, trochu sody, vytvaruju bagetky a peču. nebo takový malý bochánky-houstičky se dají dělat. musí se to péct na nižší teplotu a déle než těsto z normální mouky, tak se to spíš jako suší. jsou hutné, křupavé, dobré.

      Delete
    2. jo a samozřejmě přidám i sůl. pokud chceš něco luxusního, tak to je z mletých mandlí - mandlové bagetky. a dá se udělat i jeden větší bochánek z mletých semínek, okořenit kmínem...a je chlebíček.

      Delete
  3. Krása, můžu se zeptat na recept na tu raw čabajku ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuji!
      recept na čabajku je zde:
      http://www.dcerka.sk/raw-klobaska/
      dělala jsem to trochu jinak. místo namočených sušených rajčat jsem rozmixovala čerstvou červenou papriku.
      vyzkoušela jsem obě varianty, i s rajčaty, a s paprikou nám to víc chutná, navíc rajčata naše děti nemůžou, mají po nich ekzém.
      dále jsem místo obyčejné dala uzenou papriku. někdy dám i trochu chilli. tahle klobáska nemá chybu, určitě to zkuste.

      Delete