My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

June 6, 2017

božena * maxi skirt


















































































































* mám nové staré hodinky. když se Sokolem valíme na autobus, nechce se mi lovit v tašce, či batohu mobil a kontrolovat čas, proto jsem vytáhla tyhle staré hodinky. vždycky byly staré, koupila jsem je v bazaru asi před dvaceti lety. ale stále fungují. měly černý pásek a mně ta černá barva nějak už vůbec nesedí. a tak jsem ho ustřihla a nahradila úplně jednoduše jen kouskem bílé gumy. taková maličkost, ale mně to udělalo radost. chlubila jsem se Malině.
mami, prosím tě, jsi jak malá, už mi to říkáš asi potřetí!
no dobře, tak já už dám pokoj, no. ale mně se prostě ten bílej pásek moc líbí!

* maxi sukně jsou strašně fajn. pod ni legíny anebo nic, nad ni mikiny, svetr, anebo jen tričko, prostě do tepla i do chladnějšího počasí. dlouhá sukně hezky schová tělo během dne, kdy cítím, že chci být víc ukrytá. a já se ráda ukrývám. vím, že bych mohla nosit minisukně, ale nechci. mini nosím, ale zásadně přes kalhoty :)...
má pohodlný pružný pas, který se přizpůsobí nedělnímu obědu i šťávovému dni, neodolatelnému cheesecaku i pernějšímu tréninku. je velice pohodlná a nevadí ani, když se trochu zmuchlá. je ženská i s tou mikinou, i s mou oblíbenou červenou bundičkou, vezmu si k ní tenisky...ale když chci být trošku elegantní (jen trošku), unese i baleríny a vypasovaný bílý sáčko s perleťovými knoflíky.
* dole hezky široká a pohodlná na krok, v pase zase pěkně štíhlá s širokými záhyby...nemůžu si pomoct, připomíná mi šaty z dob Boženy Němcové. proto ten můj název - je to prostě sukně Božena. anebo božena. 

Božena je boží žena přece, ne? no není to boží?

* miluju tuhle barvu, starorůžovou. jemná a decentní, zavadlá a zastřená, co se neomrzí. takže  jsem vybrala co nejlépe ladící úplet, který jsem doma našla, a pak šila. a pak jsme to fotily - teda Malina fotila, ona je na to moc dobrá -  a já děkuju. 
a když to bylo nafocený, tak mi přišel poštou úplet přesně v té barvě látky - jemné a decentní. to je prostě ta zákonitost.

* ale to nevadí. nedalo mi to a tak jsem ten původní pas ustřihla a našila nový. barevně se to celé zcelilo a to je ten dojem, který mě ještě víc těší. a ještě jsem zapojila vyšívací stroj...a doplnila výšivkou...květinovou... uááách!

* teď je pro mě sukně dokonalá. ale aby bylo jasno, že dokonalost je jen to, co si vybereme, tím míním třeba i to, co z fotek oříznu, či vymažu...odsunu stranou... přidávám poslední fotku. je na ní vidět trošku víc z té reality, která je v rohu stísněná, s věcmi odsunutými ze záběru - je tam zelák, co mi kdysi dala Alenka, a topeníčko, kterým si v ložnici občas zpříjemňujeme pobyt. je tam vidět kousek trampolíny v zrcadle a skříň napěchovaná látkami - moje zásobárna. potřebovala bych ušít nový závěs a pořád se k tomu nemůžu dostat.
mezitím už jsem ušila nový závěs ze starého ubrusu. jsou tam vidět čela postelí a pak, ještě je tam podprsenka na topení :)

* to jen aby bylo jasno. myslím, že je to tak v životě. může to být dokonalý, pokud víme, kam tu pozornost zaměřit, kam se soustředit, co odsunout stranou. co pak nejen v počítači oříznout a vymazat. co brát v úvahu, počítat s tím, tak to je a to je realita. ale nedávat to do středu záběru. nechat to po stranách pěkně bokem.
to jen aby bylo jasno, dokonalost v nedokonalosti... :-) je to prostě život.

9 comments:

  1. Více božen do ulic!!
    Dobře, že sis ji přešila, byla pěkná a teď je skvělá.
    A podepisuju závěr celý!

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S. Řešení hodinek už máš pochválený dost od Maliny! :-)))

      Delete
    2. haha, více božen do ulic, to je skoro jako heslo na transparent :)
      je prima, že se shodneme na závěru...však já to o Tobě vím, že tohle přesně taky děláš, permanentně, pilně a usilovně, a za to Tě taky obdivuju :) a sama na tom taky makám, protože pak je život lepší a to za to stojí!
      a tu pochvalu hodinek myslíš, jako že jsem jak malý dítě, jo? no já to beru jako velkou pochvalu, máš pravdu :D

      Delete
  2. Ta sukně je! A krásně ti sedí.
    Mám ráda dlouhé sukně, na léto, když slunce pálí.
    Pásek na hodinkách je super ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no přesně, na léto jsou maxi boženy úplně nejlepší, vytvářejí specifické mikroklima :) že jo?
      díky, Ilonko.

      Delete
  3. Boženy chci potkávat. Je v tom tolik krásy a něhy! Ten pocit, když mám dlouhou sukni, je to něco vzácného, pro mě posvátného, mateřského. Nosila jsem dlouhé bílé sukně, děti se pod ně rády schovávaly, teď už žádnou nemám.. Na pole, na zahradu jsou praktické ty kratší :-) Ale božena mě láká :-))
    Hani, moc mě baví ty Tvoje zápisky pod čarou. Dokonalost v nedokonalosti. Když ty nedokonalosti přijímáme, to je potom dokonalost :-) Ach, ty polarity.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzko, ano, je to krása a něha, souhlasím. i s tou posvátností a mateřskostí a jsem ráda, že to píšeš, protože tohle asi úplně každá žena nevnímá. dlouhé sukně jsou naprosto něco unikátního, cítím to tak. ale taky na zahradu na práci nosím trochu kratší. ale stejně, vždycky dám přednost sukni, nebo šatům před kalhotami, nemůžu si pomoct. džíny jen tak s tričkem si na sebe vezmu tak asi dvakrát do roka. pokud už si je vezmu, tak většinou s nějakou tunikou, anebo aspoň krátkou sukní přes boky, prostě sukně, to je moje.
      Zuzko, děkuju za milé komentáře a...je to hezké takto se potkávat :-)

      Delete
  4. Hej! Moje maminka je Božena! Ona to jméno dost neměla ráda tedy, ale jako Bobina si to dokázala dost racionálně zdůvodnit - dost podobně jako Ty:-))) Prej - Víš, ono to není zas tak zlý jméno, kdyby Bůh byl žena, byla by to Božena:-) Ta Tvoje je skvělá! Moje taky, víme♥ Pusu, J.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jééé, ale to je krásné jméno. i Bobina je moc hezký :)
      a to je takovej vtip:
      I met a God. She was black.
      takže Bohyně, či Božena....je boží jméno a Boží síly ženského charakteru budiž pochváleny a velebeny, ve světě, v nás ženách...
      pusu ♥ H.

      Delete