My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

November 16, 2012

příze pro Evu * skeins for Eva












* příze pro kamarádku. předení není pro mě tak náročné jako šití. dělala jsem je s radostí a doufám, že se budou líbit.
* ještě jsem se nepochlubila, ale mám doma poklad. zatímco některé ženy ocení od manžela jako dárek parfém, značkovou kabelku, šperk, či něco pěkného na sebe, mně udělal manžel velikou radost, když mi zakoupil několik kilo lamích chlupů. mám jich doma pár pytlů a už trochu tahám rozumy ze zkušenějších. tímto moc děkuji, Vlaďko! že bych něco ještě vytáhla z Jitky? cenné rady mi poskytla také Lamaja, která má úžasné lamí výrobky. vážím si každého, kdo se podělí o své cenné zkušenosti. tím staré řemeslo nachází smysl v další existenci.
* koho, či co míním tím pokladem? chlupy nebo chlapa?

13 comments:

  1. Haničko, příze je krásná a určitě se bude líbit!!!! A lamí chlupy to je taky prima záležitost .... zrovna se chystám na lamičky od Lamaji, předtím jsem předla jen koupenou z Německa, která byla v úhledném sterilním a vatovitém česanci. Za sebe musím říct, že víc miluju práci se surovým materiálem i když hlavně v případě ovčí vlny je to docela velká dřina, abych si ji připravila pro předení. Přeji příjemné předeníčko a krásný víkend.

    ReplyDelete
  2. Jo a tím pokladem jsi určitě myslela manžela, že. Sama mám takový poklad taky doma.

    ReplyDelete
  3. Jituš, díky za návštěvu. mně vůbec neva příst nepranou alpaku. nepranou vlnu jsem ještě příst nezkoušela, to asi musí být horší právě kvůli množství lanolinu, že se v tom pak víc drží kousky trávy a tak. alpaka je bez pevných nečistot, že jo. je v ní jen ten prach. vyhradila jsem si proto jedny tepláky pouze na lamí předení:)
    obdivuju, jak s Vlaďkou perete a česáte ovčí vlnu. už dlouho jsem surovou vlnu nezpracovávala, ale zase mě to čeká.

    ReplyDelete
  4. jo a jasně, že pokladem míním manžela, i když v tomto pojmu jistý objem chlupů je také zahrnut. v jeho případě tento objem není úplně zanedbatelný :D

    ReplyDelete
  5. Ola ola Hanulko, často, když teď vezmmu háček a jukám po přízích vzpomenu si na Tebe. Měla jsem možnost zkusit si plstit za mokra a viděla za studena. Poprvé v životě a myslela na Tebe. Jsem ráda, že jsi mi uvízla v myšlenkách. Jsem ráda, že máš ty tvé lidičky kolem sebe.
    Lenka

    ReplyDelete
  6. Baru, děkuju!
    Leni, díky zase za návštěvu. jsem ráda, že tě občas tady vidím. vlna je návyková, ať jde o předení nebo plstění. a za ty lidi kolem sebe děkuji každý den.

    ReplyDelete
  7. ...být tak evou! velká paráda... a ještě jen dodám, že vlna je návyková i co do pletení, ať už je to tam komplet:o) pozdravení z vršku! j.

    ReplyDelete
  8. díky za pozdravení, však si ho patřičně užívám, připadaje si jak kohout chlubící se pery pestrými jak ta příze. co se týká návykovosti pletení, nemám tak velkou zkušenost. vyvinula se mi pouze středně malá závislost háčkovací. ale to pletení se blíží, pomalu se blíží... doufám.

    ReplyDelete
  9. Připojuji se k pochvalným komentářům nade mnou. Příze je opravdu pěkná. "Úchylně" si ji prohlížím z detailu a zkoumám o jaké plemeno nebo zvířátko se jedná :-) A moc se mi chce sáhnout si.

    ReplyDelete
  10. Vladi, tvoje úchylka mě těší, mám to podobně, ale abych pravdu řekla, přistihla jsi mě, já to plemeno neznám! pokusím se ho zjistit. ty technické detaily jdou totiž vždy trochu mimo mě...není to nic extra jemného, i když mně se zdá, že docela jo. pro mě je to jemné. ale jsou i tací, koho to i trochu kouše. to mě, mě ne! buď mě to opravdu vůbec nekouše, nebo jsem si prostě řekla, že to kousat nebude. tuto obvykle spřádám pro druhé, pro sebe si předu z takové ještě trochu hrubší. klidně ti kousek pošlu "na ochutnání".

    ReplyDelete
  11. Hani ahoj! Předem moc děkuji za krásné komentáře na blogu! Moc mě potěšily.:)
    A teď jsem se fakt nasmála, s těma chlupama.:D
    Máš úžasné věcičky.
    Jo a mluvila jsem s Lenkou Hrachovskou a moc Tě zdraví. Říkala, že ráda vzpomíná na návštěvu u Tebe, že to máš doma napěchované krásnými ručně dělanými věcmi. Ale my víme, že jsi šikulka.:)

    Měj se krásně! Lenka

    ReplyDelete