My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

October 22, 2015

přírodní barvení * natural dyeing



























arónie + kamenec, první, druhé a třetí barvení (zprava)
aronia + alum first, second and third dyeing (from the right)

tady je vidět velmi hrubé předení. dostala jsem (vyměnila) vypranou merinku, doma stříhanou a pranou (jupí!), nepročesanou. nenapadlo mě česat vlnu víckrát a předla jsem ji nedostatečně pročesanou. ještě při předení jsem z ní vyndavala spoustu rostlinných zbytků. další vlnu už jsem pročesala důkladněji.

this my spinning is rough. I got some merino wool, home cut and washed (hooray!) but I did not know I had to card it more times on my carder. it was a new information for me for the next carding.












tahle nejsytější je původně obarvená vlaštovičníkem, barva nebyla moc výrazná, proto šla podruhé do arónií.















kopřiva + kamenec
vlaštovičník 

nettle + alum
celandine 




křenové listy + kamenec
světlice barvířská + kamenec

horseradish leaves + alum
safflower + alum



tato přadena jsem barvila už upředená z průmyslově připraveného merina. rozdíl v předení je patrný.

I dyed these yarns already spinned from the wool prepared in factory. you can see the difference in spinning, it is neater.




arónie ještě jednou
aronia once more first, second and third dyeing





květy rákosu + kamenec
reed blossoms + alum




červené zelí + ocet
červené zelí + soda

red cabbage + vinegar
red cabbage + soda


perilla listy + kamenec myslím, první a druhé barvení, při druhém barvení jsem asi přidala sodu
perilla leaves + alum I think, first and second dyeing, on the second dyeing I added soda I think



rákos + kamenec
reed + alum



kopřiva + kamenec
nettle + alum




zlatobýl + kamenec
goldenrod + alum











nebarvená vlna merino
undyed merino wool



červené zelí + ocet na hedvábí
red cabbage + vinegar on silk

a líčidlo někam zmizelo. nevyšlo mi moc silně, tak jsem to pak něčím přebarvila, myslím. psala jsem si sice lístečky k vlně, co a jak jsem barvila, ale během procesu jsem stejně trochu ztratila přehled.

pokeberry disappeared somehow... this color was not so strong and I dyed it again in something different...maybe I forgot :-)



tak to je barvení a předení z letošního celého léta a něco jsem dělala už na jaře.
pár fotek a tolik práce. obdivuju všechny ty silné ženy, které si perou, češou, přírodně barví vlnu a pak teprve předou. je to neskutečná práce.

16 comments:

  1. Great colours! I Never tryed horseradish and aronia til now.

    ReplyDelete
  2. Teeeda, Hani, copak tohle je málo práce? Úplně mě uchvátila taková ta tmavá - perila listy? ani nevím, co to je za bylinu. Barva je zvláštní. Ostatní jsou také přenáramné, zlatobýlová je opravdu zlatá, rákosovou jsem měla stejnou, ona ve skutečnosti bude lepší než na fotce viď? taková jemná. A tvoje přadýnka - už se těším, co z nich upleteš. Jsi skvělá!

    ReplyDelete
    Replies
    1. no jo, Vladi, je to hodně práce, taky mám takový dojem :) ale ty toho děláš ještě víc a chtěla jsem vyjádřit, že to obdivuju!
      ty fotky perily vyšly takové tmavší, ale jsou to dost silné barvy i ve skutečnosti. perilla je asijská listová zelenina, semínka koupíš v každém lepším zahradnictví, nebo přes internet. roste dobře, není asi moc citlivá, vyrostlo mi jí z jednoho pytlíčku spoustu. má fialové listy a ta vlna taky chytla krásně fialovou barvu. pak ji měla pořád, ještě i při česání...ale jak jsem fotila, tak už stihla na vzduchu zoxidovat v zelenou. mám ráda fialové odstíny, ale i ta zelená je moc hezká, měla jsem radost.
      ze zlatobýlu jsem taky měla velkou radost, ten překvapil.
      rákosová neuchvátila, viď :) myslím, že ani ve skutečnosti není vůbec lepší, ale neurazila, v kombinaci s něčím bude fajn.
      nejmíň se mi líbí kopřiva, ta teda nic moc, a nabarvila jsem s ní docela dost vlny. taky budu spoléhat na to, že v sousedství nějaké jiné barvy bude vypadat líp.

      Delete
  3. Moc krásné barvy a přadénka! Mě na těch přírodních barvách fascinuje to, že jdou všechny krásně k sobě - vůbec nemám pocit, že by se některá k sobě nehodila vždycky když vidím takovou krásnou hromadu česanců :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ano, to mě taky fascinuje, jak jdou bez problému všecky k sobě. a taky se těším na ty kombinace. příroda je prostě naprosto geniální, jak to dělá :-)

      Delete
  4. Hanko, krásné. Tak o tom zatím jen sním a čtu v knihách..... pro mne ještě dlouhá cesta, jestli vůbec někdy.... hezké na tom je, že je pořád na co se těšit a co objevovat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simi, já jsem taky dlouho, dlouho snila a četla. roky....a teď bude ještě dlouhá cesta, než to všecko upředu a pak upletu...ale to nevadí, ten proces, byť pomalý a dlouhý, je požitek, do kterého se ráda průběžně ponořím.
      a je to fakt, že v přírodním barvení člověk objevuje neustále. nic se nedá předpokládat, barvy vycházejí pokaždé jinak v závislosti na miliónu okolností...je úchvatné cítit, jak Příroda je živá a neustále v procesu přeměny.

      Delete
  5. koukám...obdivuju....chválím...já letos nic...kojím....

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuju, Soni. děláme, co je třeba. a kojení je opravdu důležitější než všechny jiné práce...však ono to počká...
      ale dá se při kojení třeba plést, že jo? já pletla, háčkovala, četla...nádherné klidné chvilky to byly.

      Delete
  6. Your colors turned out beautiful! I especially love the purples and grays. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, Kristin! purples are my favourite too. and purple-grey.....ahhhh..... :)

      Delete
  7. Přírodní barvení vlny obdivuji (tu práci ,,před,, si ani neumím představit ) ...napínavé je určitě - jaká barva vyjde a jak dlouho vydrží :-)) je to všechno krása ♥ Iva

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuji. taky jsem dlouho obdivovala, teď se raduju a dlouho ještě budu ten materiál zpracovávat...pro dlouhé zimní večery je to dobrý program.

      Delete