My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

April 11, 2015

šál * shawl



























* japonské květy pomaličku háčkované z vlny předené a barvené průběžně...práce klenoucí se přes celou zimu... a díky za vzor, Jani Koh. díky. návod zde. velmi jednoduché.
* tři odstíny vlny kombinované
* a pak i čepice...jsem se pokusila podle návodu na ravelry, ovšem nesedělo to, takže opět podle sebe, své hlavy... a přece jak jinak?
* pomalinku, krok po kroku, vplynout do činnosti a plynout v ní, květ za květem. uzemnění a ukotvení v klidu. oproti zběsilé produkci textilu, horečně vyměňovaných outfitech, aby byly in, tvořit si něco, co je vždy tak trochu out a přitom nadčasové. slow clothes. od hromádky šedé srsti ke kusu hřejícího měkkého, barevného, láskyplného oblečení.
* jaká slast to nosit. dopřát si ten čas a péči. můžu. ke květinkovým šatům...a ty někdy příště.

12 comments:

  1. Chce se mi vykřiknout něco jako vau, ach, chci ji taky!

    ReplyDelete
  2. Tomu rikam vydrz ,barvy se ti krasne sladily aby z nich vznikl moc hezky sal a cepka se urci hodi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuju, Eliško, zdravím na druhý konec Země...

      Delete
  3. Hani šál je nádherný a ty barvičky se prolínají báječně!!!

    ReplyDelete
  4. slow clothes... důležité a podstatné... vidím ve svém okolí, že tak začíná přemýšlet víc a víc lidí... nepropadám ale panice... dnes mě uzemnila rozhovor v rodinném centru.. Vyslechla jsem rozhovor dvou. O dětských legínkách.

    A: Jé ty jsou hezké. B: máme je z xy. A: Tam jsem minule kupovala leginky a vydržely tři vyprání. B: Co bys čekala za tu cenu. Jsem koupila patery a tak s tím počítám... B: taky jsem koupila hned troje... A výbuch smíchu :(

    bylo mi smutně.. někdo musel vymyslet střih, vyrobit ho, vyrobit látku, nastříhat, ušít, zabalit, poslat do obchodů, prodat... pane Lorenc... Za padesát korun.. kdo na tom asi bude bit.. nadnárodní řetězec asi ne...

    Do debaty jsem se nepouštěla. Pustila jsem se raději do šití.. Za včerejšek tři recy zástěrky... každá jiné velikosti a pro jinou holčičku... se siluetou králíčka.. opožděně k Velikonocům..

    Snad udělaly radost. Holčičkám určitě... maminka se tvářila, že by pro ně raději čokoládového králíčka, sušenky a gumové medvídky... v igelitové velikonoční tašce... než papírový potiskaný sáček.. a oděv ne svítivě růžový...

    Ale co... kdyžtak je podědíme :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. taky radši než bych se účastnila debat, konám. šiju, recykluju. je to třeba.
      je škoda, že někdy ručně dělané dárky nejsou oceněny. ale pomalu se to mění... a tam, kde to patřičně neocení, ode mne určitě taky nic neuvidí :)
      zástěrky musely být super. recyklaci zdar!

      Delete
  5. Hani, nedávno mi oči sklouzly na halenku ze samých květů a teď vy s takovými nádherami..... a mmch. trefně hezky napsáno....

    ReplyDelete
    Replies
    1. květy jsou prostě květy...mě fascinují. děkuju za návštěvu mladé přadleně :)

      Delete