My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

April 13, 2015

návleky na nohy * leg warmers











* předla jsem šedou a pak červenou, obarvenou potravinářskými barvami.
* návleky do červených holin. štulpny nebo jak se to řekne, legrační slovo :)
* poprvé jsem vyzkoušela ponožkové bambusové jehlice a to bylo tak báječné. vůbec to neklouže, pletou skoro samy, skutečně potěšení...

* a že už je fakt jaro, zas a znovu smažím jarní závitky v rýžovém papíru. pořád ne a ne a trhalo se to. lidi píšou, že štětečkem, namočit rychle...ale vynalezla jsem jinačí fígl. rozprašovač. funguje to perfektně.
* měla jsem to štěstí (a asi zase budu mít) a mohla jsem vyzkoušet jiný kolovrat. je to asi jako když muž (dobře, já nechci opomíjet ženy, ale asi to víc bere muže, co nadělám) může vyzkoušet nějaké dobré auto. obdivovat, jak to funguje, jak to jede....no a kolovrat, to je vášeň. nejprve jsem si myslela, že klame vzhledem a předení bude spíš slabší. ale po výměně provázku, seřízení,. promazání...když jsme na to s Ř. přišly, to byla jízda, panečku. 
* vyzkoušet kolovrat. popovídat si s žákyní třetí třídy, sedět naproti sobě a společně příst na jednom vřetánku. 
děláš to moc dobře, Barčo.
ale zas se mi to tady utrhlo a zamotalo!
no ale to vůbec nevadí. nemůžeš nic zkazit. tak si to rozmotáš a tady to zas napojíme. jenom se učíš, to neber jako chyby. nic není špatně.
smála se a předla za chvíli skvěle. 
moc hezký tohleto.
no vidíš, jak ti to hezky jde. točíš to správně. 

volám známé. a taky sedíme u ní v kuchyni. vyšívaný ubrus samými květinami...přes osmdesát. v ldn pět měsíců, chodí o holích. za sebou operace, vyražené přední zuby po pádu. 
ale Lindo, v tvým věku má tolik lidí nějaký náhrady, no tak ti jich tam pár chybí, ale jinak máš pořád vlastní. směje se, pusu dokořán. pořád se směje. 
Lindo, ty ses dožila takovýho věku a všechno jsi to vydržela, protože se pořád směješ!
když jsem ji potkala tenkrát po operaci srdce, taky se smála. operace srdce v lokálním umrtvení. povídala si při ní s lékařem.
než se vrátila z ldn, sousedi, kteří měli klíče, ji vykradli. nádobí, oblečení. mysleli, že už se nevrátí.
no podivej, nemám hrníčky. směje se. ona se směje.
jo a to ti povim, musíš se smát a držet hlavu zpříma, i když je krk špinavý.


7 comments:

  1. Barveni dopadlo dobre a navleky budou hrat ,skoda ze nemas fotku kolovratku ktery jsi mohla vyzkouset,(mas pravdu s temy chlapy ).Kdyz jsi zacala psat o te starsi dame tak jsem chtela aby toho bylo vic ,rada posloucham (ctu) vypraveni starsich ,ty uz neco zazily a hlavne doba jejich mladi byla uplne jina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eliško, děkuju Ti za zastavení. kolovrat možná ještě budu mít šanci vyfotit, tak možná zkusím (jestli nezapomenu foťák, nevybijou se baterky a kolovrat ještě bude přístupný).
      taky hltám vyprávění starších...Linda má pozoruhodné zážitky. a ten hodnotový žebříček taky je trochu jiný... u lidí, kteří zažili válku, nebo se narodili po ní, určitě. jak si váží jídla třeba, to už z ní nikdo nevymaže. protože to nebyla samozřejmost. pokaždý na ní vidím, jak ráda žije.

      Delete
  2. Už se mi to stalo zase - takové souznění na dálku, víš. Ty s Barčou u kolovratu a já zas ve stejný okamžik učila moje holčičky ve třídě. Strašně je to baví, věnují tomu každou přestávku. Není to zvláštní? Vlnění nebo vlny okolo vlny :-D

    A pak ty lidské osudy - Lindě přeji na dálku jen to nej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ♥ ♥ ♥
      Vladi, to je krásný. vidíš, jak obohacuješ lidem svět, kudy chodíš. kolik jsem od Tebe dostala přes internet... to jsou takové poklady. se mají, ty tvý děti ve třídě, taky bych chtěla takovou paní učitelku :)

      je krásný pak vidět, že to ti malí taky zkusí, chápou, někoho to pak i baví. to nejradši pozoruju. jak si ve vlně plní svoje vlastní sny, nápady.

      hlavně, aby Lindě někdo vyměnil zámky, zase jí zavolám a zeptám se. ona si moc neřekne o pomoc a to je pak i trochu těžký.

      Delete
  3. Supr Hani, bude teplíčko:-)

    ReplyDelete
  4. Super posledna veta... Skvely napis na tricko, alebo nad dvere

    ReplyDelete
    Replies
    1. to je fakt. děkuju za připomenutí staršího příspěvku a té věty. hezká vzpomínka... loni Linda odešla.

      Delete