My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

March 19, 2013

Monte Carlo pod sněhem * Monte Carlo under the snow










* nejprve chci pozdravit a poděkovat za všechny milé komentáře. teď zatím moc nezvládám navštěvovat tu i tam, ale zase to přijde. těším se, až se zase porozhlédnu.


vlna a alpaka, selka versus modelka!

modelka se pohybuje křehce na svých vysokých štíhlých nohou, ohromuje pohledem dlouze obrvených, velkých lesklých očí.  zamrká řasama a dodá luxusní lesk, hebkost, eleganci. takové ty kvality do světla ramp. je to úžasné, moct se předvést! ale víme, má to svoje nevýhody... někdy je to hebké trochu moc. a ono je to jenom hebké? přede se to docela těžko, plstí se to taky hůř, nemá žádný lanolin, všude to pak lítá... prostě náročná modelka se vším všudy. když si ji chceš dopřát, tak si pak skákej kolem ní... 
co se furt nadělá s tou hebkostí a krásou? někdy by člověk radši holku do nepohody, takovou, co nenosí na louku mejkap a je na ní spoleh. nevrhá po tobě pohledy jak z fotky z časopisu, ale v jejím pohledu je něco blízce známého a domáckého. 
prostě to praktické, poctivé a festovní zajistí stará známá selka, vlna. krásně hřeje, pohltí vlhkost, izoluje. žádná velká primadóna, nemusí mít extra buřty, ale dokáže pořádně zahřát! je to držák i co se týká plstění. nikde to nelítá, ale prostě drží. 

aby bylo jasno, nekopu pro jednu ani pro druhou. každá má svoje. 

i když v reálu by se selka s modelkou křížila asi dost těžko, v případě vlny a alpaky to jde docela snadno. když je do sebe zamícháte, není to totiž vůbec špatné. naopak, je to opravdu prima kombinace! 





* to jsem tak jednou zase měla nápad. že chci uplstit mužovi kabátek. připadalo mi, že to bude přeci jen rychleji než příst vlnu a pak plést svetr.
* použila jsem hnědou alpaku načesanou s ovčí vlnou. jak je vidět, ve dvou barvách. kdo ví, kolik stojí alpaka, byť druhá jakost, byť smíchaná s levnější ovčí vlnou, chápe, že se mi zvýšil tep, když jsem začala pracovat. moje nervy byly pod vysokým napětím, když jsem kladla na sebe vrstvu za vrstvou. připadala jsem si jako hráč rulety, který vsadil celý svůj majetek a teď to roztáčí. na tváři nedbalý výraz, pod hladinou bouře, riziko ztrát, které si uvědomit radši ani nechcete, protože to prostě musíte zkusit. 
* pak jsem namočila, přidala mýdlo, začala plstit. to už jsem byla orosená a nebylo to tou fyzickou prací. v okamžiku, kdy jsem povrch zaplstila a vypadalo to velmi, ale opravdu velmi hnusně, mě polil ledový pot.
* dala jsem zaplstěný kus na topení a čekala. doufala jsem, že to ještě půjde upříst. 
* no šlo to. dost špatně. dole je vidět hrůza, která mi rostla pod rukama :). hodně času to trvalo, nebylo to obyčejné předení. seskávala jsem nadvakrát...
* nakonec, když na to hledím s odstupem, i kdyby to nevyšlo vůbec, nebyly by ztráty tragické. někdy to prostě nevyjde, to je život. jsem bohatší o další zkušenost. materiál zachráněn a muži ten svetr snad někdy přeci jen upletu.

* předu dál také bílou alpaku s vlnou, pokračuju v pletení nákrčníku. bude hotový už na jaře? nebo v létě? neva. vymyslela jsem, že bude použitelný i jako pelerína přes ramena.










* a tady si trochu spravíme chuť. pita chleba. napůl špaldová mouka. zelí a mrkev trochu osmažené. řapíkatý celer a klíčky syrové. domácí majolka, ta teď vede.

* no a sladká tečka na závěr. někdy i na začátek. podle ájurvédy se totiž sladké má jíst jako první. nedělá mi problém dodržovat takové doporučení, zvlášť, když vím, že prospívám svému zdraví!
* koláč je bezlepkový, místo mouky jsou použity mleté mandle. to můžu. 
* kokosová šlehačka z kokosového mléka. když musí děti být bez mléka.















10 comments:

  1. Téda obdivuji moc už ,,jen" to předení !
    A ten kabátek pro muže určitě jednou bude :-)
    Nevěřila bych, že takhle hezky může vypadat a určitě i chutnat zdravá strava ;-)

    ReplyDelete
  2. Hladím přadýnka, na špičku prstu majonézu a už jsem zas pryč:-) Moc zdravím!
    ...možná by šlo utkat, uplstit a ušít, ale té práce! A ztráty materiálu. To při pletení nebudou...

    ReplyDelete
  3. Hani jsi šikulka, já vůbec nevím jak se přede..... představuju si tě vždycky u kolovrátku, ale ono se to už asi dělá jinak, že:-))))
    Ajka

    ReplyDelete
  4. Moc se mi líbí ta paralela mezi prvním a posledním obrázkem!Hned bych předla, hned bych jedla:-)

    ReplyDelete
  5. Bardzo mi sie ten zestaw podoba - czekam na kabátek.

    ReplyDelete
  6. Ilonko, děkuji. předení je hlavně odpočinek a trochu i závislost... na kabátek mám napředená jen ta dvě přadýnka, takže třeba v důchodu ho muž bude nosit :)
    někdy máme i stravu méně zdravou, ale když máme něco jako tohle, tak si vždycky pochutnám, a většinou nejen já.

    Rozmar, taky tak mi to vhlavě šrotuje. abych co nejvíc materiálu použila a z toho nejlíp vychází právě pletení. holt jinak je to s oblečkama na panenku, no. muž má poněkud jinou velikost :)

    Ajko, díky za pochvalu. právě u tohohle si moc šikovná nepřipadám, ale to není vlastně to hlavní. úspěchy větší i menší, i neúspěchy patří k životu. snad z toho nakonec něco bude.
    předu na kolovratu, úplně normálně. zkouším i vřetánko, ale na kolovratu je to pro mě jednodušší.

    Juli, té paralely jsem si ani nevšimla, jen mi k tomu pasoval ten koláč i barevně... už jsme ho snědli, ale zase bych si dala :)

    Aldono, moc si vážím tvé pochvaly. přitom ty jistě vidíš, jak je to nedokonalé a ne úplně dobře upředené, šlo to špatně. taky ta alpaka je 2. jakost, takže chlupy byly někdy příliš krátké a vůbec příst nešly. ale nakonec jsem z toho něco udělala.akorát se bojím, že na kabátek budeš čekat ještě dlouho :), s mým tempem. není každý taková raketa jako ty!:D

    ReplyDelete
  7. Hani, přadýnka vypadjí moc povedeně!!! A to "jedlé" tvoření je taky super - určitě bych si dala říct. A musím se přiznat, že po včerejších zprávách (shnilé maso - fúúúúj) ze mě bude opětovně vegetariánka .... byla jsem právě po večeři a myslela jsem, že vrhnu. A to podotýkám, že poctivě vařím a polotovary nekupuji, ale na salámu a párku sem tam ujedu.

    ReplyDelete
  8. ahoj Jitko, jsi hodná, že chválíš přadýnka, ale natrápila jsem se s nima... děkuju!
    jedlé tvoření mě moc baví, i když není každý den posvícení, tj. nemám denně energii na velké pečení a vaření. ale když je to dobré, k tomu ještě zdravé a zelené (strašně ráda jím zelené, tuto zimu především), tak mi taky neva, že tam maso není.
    jsi šikovná, že takhle vaříš pro rodinu. o to se taky snažím, vždyť z toho děti rostou...

    ReplyDelete
  9. Já mám pocit, že ze záchranných improvizací vždycky vyjdou ty nejkrásnější výrobky. A ta dvě přadýnka melíru jsou fakt luxusní! Krásná! Pletená vesta je taky pěkná a hřeje stejně jako plstěná.

    ReplyDelete
  10. Vladi, ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost. snad to nějak dopadne, i když to bude ještě na dlouhatánské lokte.

    ReplyDelete