My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

February 23, 2013

houbička v čase * a life of a sponge


* dovolte mi představit vám časosběrný dokument Houbička v čase, který nás uvede detailněji do problematiky fungování jedné ekohoubičky. vzhledem k povaze sledovaného objektu nám časový horizont v délce jednoho měsíce zatím bohatě postačí. pokud ovšem vědecký zájem u majitelky přetrvá, lze brát v úvahu i možnost pokračování pozorování spojené s dokumentací.

* takto (foto nahoře) vypadaly houbičky po uháčkování. používám jen jednu, tu s vháčkovaným drátkem, aby bylo názorně vidět, co se děje s používanou houbičkou po účasti v důležitých kuchyňských procesech ve srovnání s houbičkou nepoužívanou.

* detail nové houbičky:





* zde (vlevo) vidíte houbičku po dvou týdnech používání:



 * majitelé jsou spokojeni. houbička plní funkci dobře. vyšlo najevo, že vlna opravdu odpuzuje vlhkost a pachy. jde o to, že pokud necháte v kuchyni vlhkou houbičku, tato nezapáchá. pokud typickou ovčí vůni, kterou čistá namočená vlna prostě má, nepokládáte za mínus. my tedy ne. ten ovčí nádech totiž opravdu nesmrdí, je jen v naprosto přirozené míře. 
* houbička pojme do sebe dost vody, ale když ji vyždímáte, snadno vyschne.
* občas ji pokapu mycím prostředkem, nebo namydlím mýdlem a vyperu. do pračky se mi ji strkat ani nechce.
* pokud se vám zdá, že na houbičce vidíte flek, tak se vám to nezdá. ona sice jde vyprat, jak je popsáno výše, ale zde máme zdokumentován náznak toho, jak občas bývá milá hubka zaprasená. jen náznak...
* houbička již vykazuje známky zaplstění, což funkci nijak nepřekáží.
* co ale musím podotknout, původní vháčkování drátku zdá se mi naprosto zbytečné. drátek není tak hrubý, aby na nečistoty mechanicky nějak působil. i tak s ním ale byla při háčkování nemilá práce. zaplstěním povrchu houbičky drátek jakoby zmizel pod povrchem, takže jeho přítomnost stává se spíš jen zbytečným žertem. proto potřebu drhnutí řeším plastovou či drátěnou drátěnkou.



* detail houbičky po dvou týdnech. ještě je zřetelná struktura háčkování:



* a konečně přichází zlatý hřeb, houbička po měsíci užívání! je to ta vpravo, jak je dobře vidět. každý se časem mění a já cítím s houbičkou se stopami používání zvláštní druh spiklenectví. vůně oveček časem vyvanula. houbičku i nadále občas vyperu v mýdle, vyždímu a usuším. pořád hezky slouží a myslím, že ještě nějaký čas vydrží. dá se rozhodně nějak udržovat narozdíl od koupené molitanové a to je pro mě velké plus.


 * zde ještě detail zaplstění zblízka. mně se to zblízka moc líbí, jak se jednotlivá uháčkovaná oka jaksi slévají a jejich struktura se vyhlazuje...


* pokud jste dočetli mé pojednání až do konce, děkuji za vaši pozornost :-)

16 comments:

  1. Supr reportáž Hani! Plést mě houbičku mě ještě nenapadlo:-)

    ReplyDelete
  2. Hani, houbička vypadá super i po používání, takže ji určitě vyzkouším taky i vč. toho drátku. Já jsem zatím vyzkoušela jen houbičku na mytí. Díky. Hezký zasněžený víkend.

    ReplyDelete
  3. Vidíš .. Hanulko .. přemýšlela jsem, zda si ji uháčkovat ... to je sympatické ... ještě mi zbylo kus kluba z kabelky ;-) hrubá fajn ...

    ReplyDelete
  4. Od nás z kopců převelice děkujeme za vyčerpávající reportáž:)
    Jsi skvělá♥
    Měj se krásně.
    Žaneta

    ReplyDelete
  5. Paráda! Hned to ozkouším, jak se dostanu opět k háčkování!! Zkusím jí větší, něco mezi klasikou a takovou tou čtvercovou houbo-hadrou na utírání povrchů...

    ReplyDelete
  6. :) to je moc hezké, taková symbióza s houbičkou. fandím a obdivuji, Jitka

    ReplyDelete
  7. Hani, tak už jí mám, bude u mě na blogu s odkazem sem. Je úžasná, trošku chlupatá, ale funguje!!

    ReplyDelete
  8. Jitko, já vím, že jsi háčkovala houbičky na mytí, moc se mi líbily a obdivovala jsem je. já bych takový vzor nedokázala. toto je maximálně jednoduché.

    Leni, na to je potřeba jen trošek :)

    Žany, já vždycky vzdychám nad tvými výrobky, jsem ráda, pokud tě zaujala moje hubka :). zdravím do kopců, měj se parádně!

    Juli, už jsem tu tvou houbičku obdivovala, jsi rychlá jako blesk. máš ji parádní, takovou úhlednou! ať hezky slouží! jo a ten čtverec - houbohadr, to mám v plánu taky, jen až nazraje čas... ona ta vlna hezky saje a to se hodí.

    Vlaďko, jsem zvědavá, jestli si ji taky uděláš. v tvém podání to bude jistě dokonalé. a že by jednou šla taky inspirace ode mne k tobě, tj. opačným směrem než obvykle...to by bylo osvěžující :)

    ReplyDelete
  9. Jitko, přesně tak, je to symbióza...:-)

    ReplyDelete
  10. Haničko díky za tu chválu!! Tys mě ale dost překvapila a pobavila - moje houbice má do úhlednosti daleko, já jsem totiž hlavně obdivovala tu tvou, přesnou, tak kompaktní, ani jsem nějak nemohla rozpoznat typ sloupků, takové pevné se to zdá, já umím jen krátký, nic kompaktnějšího zatím ne, takže jsem se hihňala a pýřila, no a taky si užívala té pochvaly:-)Takže ještě jednou díky!! A už mám další, také menší, ale jen v jedné vrstvě, krásně to schne a hlavně jsem mohla vyzkoušet Kyru, což je opravdu ale opravdu tlustá vlna, co mám a funguje dokonale.

    ReplyDelete
  11. Hezký den přeju, nápad s houbičkou mě zaujal a tak jsem si hned jednu uháčkovala. Je úžasně příjemné ji používat! Děkuju za ten nápad. Mám chuť uháčkovat houbičky širokému okolí a nabízet je horlivě jak pojišťovák! :-)

    ReplyDelete
  12. Juli, jedna vrstva, hm, taky se chystám na takový jako hadřík...někdy snad bude.

    Rozmare, nebo slečno/paní Rozmarová, máte krásné jméno a boty! uháčkovat houbičky a nabízet je okolí, to je ale výborný nápad! jistě by se našel i někdo, kdo by z houbičky měl radost. já musím říct, že mě hubka těší, kdykoli na ni sáhnu, je to výborná věc. snad i vydrží, zatím je dost statečná.

    ReplyDelete
  13. :-) děkuju, barevný boty já ráda. Před pár lety jsem dostala krabici vln na vyšívání,jen tak, v galanterii a i když jsem se je občas na něco snažila využít, moc se nehodily. Na houbičky myslím budou ideální! Na barevné pruhované houbičky:-). Jo a jsem ta rozmar. Hezký večer přeju...

    ReplyDelete
  14. barevné pruhované houbičky budou božské! no jo, vlastně to je jasné, TA Rozmar, hm :)
    kdyby se vám chtělo a někde jste houbičky zveřejňovala, tak mně prosím dejte vědět odkaz, velmi ráda bych viděla rozmarné pruhované houbičky!

    ReplyDelete
  15. Hmm, tak tohle by mně nenapadlo, ale už jdu pro háček a vyzkouším to ;-)
    mám tu nějakou vlnu barvenou potravinářskýma barvama, tak to by snad mohlo jít :-)

    ReplyDelete