* čerstvé piškoty jsou pochoutkou. pochoutkou zdravější a šetrnější k našemu trávení, než jsou ty obyčejné kupované, protože jsou bez lepku.
* vydrží po vychladnutí uložené v sáčku. pokud tedy vydrží. krásně
křupou a mizí rychle. dcera si je vzala do školy na svačinu a s pomocí
kamarádů prý vzaly bleskově zasvé. potěšení pro kuchařku...
* výborné jsou také zalité domácí přesnídávkou (dušené kostky jablek v hrnci + banán = rozmixovat, zašroubovat do horkou vodou vypařených skleniček) a pudinkem (v našem případě z rostlinného mléka). mňam!
* 4 vejce
* 150g třtinového cukru (tak to stálo v receptu, ale dávám méně, do 100g)
* 6 polévkových lžic horké vody
* 150g kukuřičné hladké mouky
* 50g škrobu (nejlepší je kukuřičný, když není, bramborový)
* 1/2 sáčku kypřicího prášku
* šlehejte žloutky s cukrem a vodou, pak přidejte vše ostatní - suché suroviny promícháme, nakonec sníh z bílků. dávejte lžičkou nebo sáčkem na plech (použila jsem sáček). pečte, až budou hotové :)
* dávám do trouby vždy dva plechy najednou a zapnu horkovzduch, pak plechy prohodím. peču cca na 180°C, když se trouba rozpálí, stáhnu na míň. když začnou jejich okraje zlátnout, vyndavám je z trouby. máme rádi vypečené křupavé.
* ráda bych uvedla zdroj, odkud jsem čerpala, ale už si nevzpomínám. oproti původnímu receptu nedávám drahé bezlepkové moučné směsi, ale obyčejnou kukuřičnou mouku. funguje to stejně, za méně peněz a bez různých éčkových vylepšováků.
* dávám do trouby vždy dva plechy najednou a zapnu horkovzduch, pak plechy prohodím. peču cca na 180°C, když se trouba rozpálí, stáhnu na míň. když začnou jejich okraje zlátnout, vyndavám je z trouby. máme rádi vypečené křupavé.
* ráda bych uvedla zdroj, odkud jsem čerpala, ale už si nevzpomínám. oproti původnímu receptu nedávám drahé bezlepkové moučné směsi, ale obyčejnou kukuřičnou mouku. funguje to stejně, za méně peněz a bez různých éčkových vylepšováků.
Ó, ty vypadají lákavě! Pro kukuřičnou mouku sice budu muset do města, ale až bude, vyzkouším.
ReplyDeleteHezké dny přeju! M
no mňam! ty určitě vyzkouším!!!!
ReplyDeleteMarianko, i tobě hezké dny! doufám, že piškoty budou chutnat, u nás je to vždy jistota :).
ReplyDeleteHelenko, budu moc ráda, pokud piškoty uspokojí tvé zdravé chutě :)
je to super jednoduchý recept, ale vždy funguje. i když nad tou jednoduchostí trochu dumám ve chvíli, když dělám na plech sáčkem ty malé kopečky - přeci jen s tou aplikací trochu práce je.
zkusila jsem už i nalít na plech a péct placku vcelku, pak nalámat. do pudinku s přesnídávkou to funguje výborně. na křupání ale jsou lepší ty piškůtky kulaté vypečené. příště zkusím půlku napiškotit a půlku nalít vcelku.
Pěkné Hani, krásně do zlatova upečené:-)
ReplyDeleteAjka
Hanulko .. ola ola ... teda teda ... a moje holky tak rády teplý pudink ... ;-) vanilkový ... to potěší obzvláště mou malou Mínku ... Kuju moc kočulko ... Lenka
ReplyDeletePS: máme za sebou zápis do školy a obě už vyšívají a Nel učím háčkovat ... paráda být ...
Ajko, ty jsi nezmar. jsi spolehlivě úplně všude, nechápu, jak to děláš. mně tolik věcí uniká... doufám, že se máš dobře na těle i na duchu.
ReplyDeleteLeni, teplý pudink, který napůl rozmočí piškoty, takže ještě trochu křupou, ale jsou i vláčně nasáklé sladkou přesnídávkou...ach!
šikulky jsou obě veliké, když takhle malé vyšívají a i háčkování k tomu! a velká šikulka jsi ty, že je to učíš. pamatuju na nejvíc nejlepší dárek mamky k vánocům, když mě naučila na Štědrý večer krátký a dlouhý sloupek. do rána jsem háčkovala čepici :)