My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

February 18, 2013

bezlepkové piškoty




* čerstvé piškoty jsou pochoutkou. pochoutkou zdravější a šetrnější k našemu trávení, než jsou ty obyčejné kupované, protože jsou bez lepku.
* vydrží po vychladnutí uložené v sáčku. pokud tedy vydrží. krásně křupou a mizí rychle. dcera si je vzala do školy na svačinu a s pomocí kamarádů prý vzaly bleskově zasvé. potěšení pro kuchařku...
* výborné jsou také zalité domácí přesnídávkou (dušené kostky jablek v hrnci + banán = rozmixovat, zašroubovat do horkou vodou vypařených skleniček) a pudinkem (v našem případě z rostlinného mléka). mňam!


* 4 vejce
* 150g třtinového cukru (tak to stálo v receptu, ale dávám méně, do 100g)
* 6 polévkových lžic horké vody
* 150g kukuřičné hladké mouky
* 50g škrobu (nejlepší je kukuřičný, když není, bramborový)
* 1/2 sáčku kypřicího prášku

* šlehejte žloutky s cukrem a vodou, pak přidejte vše ostatní - suché suroviny promícháme, nakonec sníh z bílků. dávejte lžičkou nebo sáčkem na plech (použila jsem sáček). pečte, až budou hotové :)
* dávám do trouby vždy dva plechy najednou a zapnu horkovzduch, pak plechy prohodím. peču cca na 180°C, když se trouba rozpálí, stáhnu na míň. když začnou jejich okraje zlátnout, vyndavám je z trouby. máme rádi vypečené křupavé.
* ráda bych uvedla zdroj, odkud jsem čerpala, ale už si nevzpomínám. oproti původnímu receptu nedávám drahé bezlepkové moučné směsi, ale obyčejnou kukuřičnou mouku. funguje to stejně, za méně peněz a bez různých éčkových vylepšováků.


6 comments:

  1. Ó, ty vypadají lákavě! Pro kukuřičnou mouku sice budu muset do města, ale až bude, vyzkouším.
    Hezké dny přeju! M

    ReplyDelete
  2. Marianko, i tobě hezké dny! doufám, že piškoty budou chutnat, u nás je to vždy jistota :).

    Helenko, budu moc ráda, pokud piškoty uspokojí tvé zdravé chutě :)

    je to super jednoduchý recept, ale vždy funguje. i když nad tou jednoduchostí trochu dumám ve chvíli, když dělám na plech sáčkem ty malé kopečky - přeci jen s tou aplikací trochu práce je.
    zkusila jsem už i nalít na plech a péct placku vcelku, pak nalámat. do pudinku s přesnídávkou to funguje výborně. na křupání ale jsou lepší ty piškůtky kulaté vypečené. příště zkusím půlku napiškotit a půlku nalít vcelku.

    ReplyDelete
  3. Pěkné Hani, krásně do zlatova upečené:-)
    Ajka

    ReplyDelete
  4. Hanulko .. ola ola ... teda teda ... a moje holky tak rády teplý pudink ... ;-) vanilkový ... to potěší obzvláště mou malou Mínku ... Kuju moc kočulko ... Lenka
    PS: máme za sebou zápis do školy a obě už vyšívají a Nel učím háčkovat ... paráda být ...

    ReplyDelete
  5. Ajko, ty jsi nezmar. jsi spolehlivě úplně všude, nechápu, jak to děláš. mně tolik věcí uniká... doufám, že se máš dobře na těle i na duchu.

    Leni, teplý pudink, který napůl rozmočí piškoty, takže ještě trochu křupou, ale jsou i vláčně nasáklé sladkou přesnídávkou...ach!
    šikulky jsou obě veliké, když takhle malé vyšívají a i háčkování k tomu! a velká šikulka jsi ty, že je to učíš. pamatuju na nejvíc nejlepší dárek mamky k vánocům, když mě naučila na Štědrý večer krátký a dlouhý sloupek. do rána jsem háčkovala čepici :)

    ReplyDelete