My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

February 6, 2013

houbí vlna atd. * mushroom wool etc.


 * I got this wool from Vlaďka, thank you! I can see and feel different sheep races for my very first time. I also admire naturally dyed wool - wow! beautiful experience.


 * dostala jsem něco vzácného od vzácné ženy. je to fajn, když se můžete virtuálně potkat s někým spřízněným, v našem případě láskou k vlně. snad dokážeme oplatit stejnou mincí. protože je tu i další spříznění nevirtuální, o všechnu vlnu se rozdělíme s Dituškou.

 * můj skoro první exkurz do světa různých ras ovcí. je zajímavé cítit v prstech odlišné vlastnosti a pozorovat je. 




* to je, myslím, všechno valaška. obarvená přírodními barvivy. snad se nám to taky někdy podaří. zatím jsem barvila přírodně před lety, živelně a nepoučeně. možná by mohla proběhnout letos další, už fundovanější kapitola...?




* vlevo ten modrý kousek je obarvený indigem. indigem! vnímáte, jak to slovo zní, jak chutná?
* ty další odstíny prý jsou obarvené houbami. kurnik houbama! je to vůbec možný? tolik krásných barev z hub? s Dituškou jsme se rozplývaly nad všemi, ale speciálně nad tou úplně vpravo, je to jen nádech růžové.

* vzala jsem před foťák ještě každou zvlášť. nikdy jsem nebyla houbař. jo, našla jsem před lety podborováka, nebo jak se to jmenuje. protože byl ohromný a rostl uprostřed opuštěné lesní cesty. tak takhle hledat umím, když hledat vůbec nemusím... ale uvažuju, že na barvení můžeme možná použít i houby nejedlé? přímo i jedovaté? no, nevím, ještě to ověřím, abych v novém svetru z vlastnoručně předené vlny nenabrala odstín trávy a neskácela se náhle k zemi. na idnes by pak psali: "Přadlena otrávena vlastním svetrem".

















* tady je ta hvězda hvězd, vlna z valašky!  zde je bílá, nebarvená. člověk jen obdivuje délku krásně zkadeřené srsti s mléčně smetanovým nádechem. bude se dobře příst, pokud to dokážu. líbí se mi totiž její dlouhé kučery tak, jak jsou. nějaké tak určitě zůstanou.





* poprvé mám v ruce vlnu přirozeně hnědou. zatím jsem obdivovala u jiných krásně čokoládové odstíny, teď i mně bude dopřáno se s nimi potěšit. spředené vytvoří přirozeně melírovanou, zajímavě vypadající přízi. tento první, protkaný nitkami bílých chloupků, je zvlášť vyvedený. Jacob! je opravdu hebký, z něho se bude dát uplést šála, nebo ozvláštnit svetr hnědým pruhem.



 * tato hnědá je z plemena zwartbles. jsem moc zvědavá, co dokáže. je poněkud hrubší než jacob, má v sobě několik odstínů hnědé. už se moc těším na zpracovávání všech.

* vše má pro mě přidanou velkou hodnotu tím, že vím, kdo je zdroj, kdo vlnu bral do rukou, pral ji, sbíral houby... moc děkuju, Vlaďko!

9 comments:

  1. O tak, Vlad'ka ma i owce cudne, i przepięknie farbuje roślinami i grzybami. I w ogóle jest nadzwyczajnie zdolnym i dobry człowiekiem. Mamy szczęście, że ją spotkałyśmy, nawet jeśli tylko przez bolg!
    Pozdrawiam serdecznie
    Aldona

    ReplyDelete
  2. ano, ano, milá Aldono, je to přesně tak. děkuji moc za zastavení. s vámi je také vždy pěkné a inspirativní setkání.
    posílám srdečné pozdravy do Polska!

    ReplyDelete
  3. Ty to umíš tak krásně podat :-)))))
    a taky nafotit, nechápu, jak se ti to teď v té době temna takhle hezky povedlo. Barvy jsou věrné. Co dodat? Taky moc dostávám, je to fajn potkat spřízněné dušičky naladěné na stejnou notu. Chtěla bych vidět někoho z mého okolí, kdo by se takto radoval z kousíčku barevného chmýří :-D A ty z něho určitě vytvoříš něco moooc krásného.

    ReplyDelete
  4. však když je o ČEM, tak se TO podává samo! to chmýří nás těší naněkolikrát. při vybalení, při focení, až je budeme česat... no znáš to. abych pravdu řekla, jsem uchvácená z těch přírodních barev, jak jsou krásné. ty barevné chlupy jsou nádherné samy o sobě, úplně ještě nevím, co z nich bude, časem to snad uzraje. a nad čokoládovou jsem vždy vzdychala u tebe a Aldony... no a teď je u mě doma, jéje! jen to moje tempo je šnečí, ale zase o to víc těšení...

    ReplyDelete
  5. Hani♥ tyhle dvě zastavené o vlně mě moc zajímají je to nádhera ..jsem dnes hodně unavená ,ale zítra si to v klidu přijdu počíst ..dnes bych to nevnímala tak jak si krásný materiá a Ty zasloužiš:-)

    ReplyDelete
  6. Jéje, si říkám co to je houbí vlna.... tak jsem zas o něco chytřejší:-)))
    Krásné barvičky!
    Ajka

    ReplyDelete
  7. Táničko, vlna je materiál jedinečný, pořád jsem nedosáhla na hranice jejích možností, pořád se něco učím a objevuju. tuhle vlnu barvila Vlaďka, jejíž práci velmi obdivuju. jsem poctěna, že se s kamarádkou Dituškou můžeme její vlnou těšit.

    Ajko, je to nářez, viď. já jsem taky zírala, co šikovné ruce dokážou s houbama :-) a musela jsem to zveřejnit. kdyby jen trošíček se mi podařil třeba někdy nabarvit, tak budu spokojená.

    ReplyDelete
  8. Hani, to je krásný materiálek a úžasné barvičky, však už jsem je u Vlaďky obdivovala během roku. Jsem moc zvědavá co z toho vytvoříš. Přeji krásný víkend.

    ReplyDelete
  9. Jitu, ty to dovedeš ocenit, já vím. zkušeným okem! hlavně nečekej, že z toho něco vytvořím hned, ale tak do roka a do dne, odhaduji... ale jen ten pohled na tu krásu potěší, žádný spěch není třeba...

    ReplyDelete