My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

December 10, 2013

mýdla * soaps





































































* letošní vánoce budou mýdlové. mýdlo se hodí každému. další zdánlivě banální věc, která zvláštní péčí při výrobě dodá něco navíc...
* zaujaly mě různé receptury, možnosti vůní, tvarů mýdel. z kombinace rostlinných olejů a éterických olejů na ovonění vznikají kousky, které mě tím, jak jednoduché je jejich složení, přičemž účinek je skvostný, naplňují radostí.
* na ovonění používám nejčastěji esenciální olej levandule, lemongrass, rozmarýn, santal. trošku jsem zkusila i kosmetické vůně, z nich u mě vede zelený čaj. to ale jen tak na okraj.
* zvykla jsem si přidávat do každé várky mýdla po procesu zmýdelnění bambucké máslo. toto přírodní mýdlo by mělo být k pokožce příjemné i bez tohoto dodatku, nevysušuje. o to víc však pečuje, přidá-li se do něj nějaké zvláštní složky po zmýdelnění. nenavážou se s hydroxidem sodným a jsou tak v mýdle jakoby navíc ku prospěchu pleti.
* zezhora jsou nejprve mýdla s vůní Indie s obsahem smetanového jogurtu - luxusně pečující, poté levandulová klasika. ty bílé kostky, to je tuhý šampon, tj. mýdlo na vlasy. na jeho výrobu používám dražší suroviny, zčásti bio. obsahuje třeba jojobový, olivový a ricinový olej, bambucké máslo lisované zastudena, kakaové máslo, to vše v bio kvalitě. lidé, kteří tento šampón vyzkoušejí, jsou většinou nadšení. ani já jsem nikdy neměla nic lepšího. někdy to chvíli trvá, cca měsíc, než se člověk začne radovat. nejprve se totiž musí z vlasů postupně vymýt zbytky syntetické kosmetiky. vyplatí se dát tomu čas. také se doporučuje oplachovat vlasy po umytí tímto šampónem octovou vodou.
* pořídila jsem nové formy. kupodivu na oválné tvary mýdel přesně pasuje skleněné květinové razítko, které mi vyrobil můj muž. děkuji. oválné tvary jsou velice příjemné do ruky při mytí.
* to poslední zelené mýdlo je pro mou už téměř pubertální dceru. vyrobila jsem i pro synovce, na problematickou pleť. je to detoxikační mýdlo, ovšem my mu doma říkáme Shrekovo. je to totiž mýdlo, které špiní a smrdí. obsahuje zelený jíl, chlorellu, extrakt z aloe vera a esenciální olej tea tree.

* souhlasím se Susan Miller Cavitch, profesonální mýdlařkou, která píše:
"Až budete ve vaně, udělejte si čas a nechte mýdlo několikrát proklouznout rukama, abyste pocítili oleje a hedvábnou strukturu. Je to extrémní rozdíl proti hrubé syntetické struktuře běžných průmyslově vyrobených mýdel."

9 comments:

  1. Hani nádherná mýdla jsi vykouzlila:-)

    ReplyDelete
  2. Krásná mýdla.já si taky dělám domácí a nedám na ně dopustit :-) Šárka

    ReplyDelete
  3. Piękne wyroby mydlane.
    Pozdrawiam :-)

    ReplyDelete
  4. Ahoj Haničko, Tvoje mýdélka jsou úchvatná už jen na kouknutí a to mytí s nimi musí být přímo luxus a jako dárečky určitě moc potěší.
    Já už se delší dobu chystám, že si zase (asi po dvou letech) nějaké vyrobím a uvažuju i o nějakém tom vlastním krému. Díky za inspiraci a přeji krásný a požehnaný advent. pa Jitka

    ReplyDelete
  5. Je to se mnou už špatný, jak jsem projížděla fotky té mýdlové krásy, tak ač jsem si na začátku přečetla, že jsou to mýdla, normálně mne začala honit mlsná. Od pohledu jsou fakt k nakousnutí.... no v realitě budou lepší spíš na to rozmalování pokožky, že jo :o)
    Ale dnes je nebudu moct dostat celý den z hlavy.
    Jsi mýdlová kouzelnice.

    ReplyDelete
  6. děkuju vám, děkuju.
    Jani, není divu, hodně z nich je dělaných ve fromách na potraviny, vypadají jako nějaké sladké bábovičky, že :)
    Jitu, jsem zvědavá na tvá mýdla. díky za přání.
    a taky přeju klidný požehnaný advent, všem.

    ReplyDelete
  7. Hani krásná mydélka .. já moc na blogy nechodím a to měmrzí ,že bych málem přišla o takovou krásu!!!jsi šikula !!!

    ReplyDelete
  8. děkuji, Táničko. mně taky unikne spousta krásy, nestíhám vše monitorovat. jen občas něco...

    ReplyDelete
  9. Mýdla vypadají kouzelně! Škoda, že internet nevede i vůni:-)

    ReplyDelete