My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

January 10, 2013

přemožena chlebem * in love with bread



* takový chleba se mi ještě nepovedl, tento je první svého druhu, jiný než ty před ním. myslela jsem si nadutě, že vám představím tak trochu své postupy, které jsem si časem, co chleby peču, vychytala. protože se mi nevedl chleba podle receptů, tak jsem si je modifikovala, zjednodušovala...
* teď házím všechny recepty k ledu, protože jsem uchvácená Cuketkovou šumavou bez hnětení. on to prostě vychytal. doporučuju jeho postup, protože z něj dostanete chleba s božskou křupavou až chroustající kůrkou, která ale není tvrdá a vysušená. dokonalý zážitek! 




 * podle tohoto receptu získáte vynikající chleba s velkými dírami, a to i při přidání celozrnného kvásku, jako je ten můj. 
* nikam nechrstáte žádnou vodu. nehnětete. (to opravdu ne, přiznávám se, já na chleba skoro nesáhla!) jde to ještě udělat jednodušeji? vtip spočívá podle mě v tom, že je chleba, cituji, "vysokohydratovaný". tím se asi myslí to, že kyne pod igelitem a do trouby ho strčíte zavřený v hrnci. a to je ten fígl!
* jen prosím omluvte kvalitu fotografií (to ostatně u více příspěvků), často mi vyjde výsledek práce až na večer a nejen že fotit moc neumím, to světlo opravdu poněkud chybí.



* původně jsem Cuketkovu receptu s pouhou lžičkou kvásku moc nevěřila. a to bych nebyla já, kdybych to nezkusila "vylepšit". dala jsem tedy dvě lžičky kvásku. nó, možná i o kapičku víc. proto mám chleba dost tmavý, je tam toho celozrnného kvásku požehnaně. musela jsem pak dát i víc mouky...
* ještě jsem dala i mísu s těstem (nejen následně pouze ošatku na 2 hoďky) na topení. tudíž chleba nečekaně (?) zdvojnásobil jednou i podruhé svůj objem, takže jsem nepekla chleba až druhý den, jak bylo původně v plánu, ale hned večer. kynutí se zkrátilo na pár hodin, což někdy i potěší, pokud zrovna nechcete jít spát.
* nevadí. příště to ještě trochu dovychytám a přizpůsobím kynutí svým plánům. dá se urychlit na topení, nebo naopak zbrzdit v lednici. 
* nemusím tu potom sedět uchvácená chlebem v jedenáct v noci, mazat ten nádherný krajíc domácím máslem, slastně chroustat křupavou kůrku, a následně skuhrat v posteli, že mě z toho božského dokonalého ještě teplého chleba bolí břicho...

12 comments:

  1. Haničko, chleba vypadá přímo božsky a určitě i tak chutná a ještě k tomu když na něj namažeš to Tvoje domácí máslo ..... áááááách. To musí být tedy mňamka mňamková. Nalákala jsi mě tak, že ho určitě vyzkouším. Přeji dobrou chuť!!!

    ReplyDelete
  2. Hani, ten vypadá lákavě, mám pocit, že voní až k nám ... já na ten recept u Cuketky koukala včera, ale zatím nejsem šťastnou majitelkou kvásku, tak mám smůlu, ale jednou... Ty jsi si vykrmila svůj kvásek sama nebo jsi někde dostala? Každopádně tento chleba si dlouho nevydržel, viď? Takový se dá jíst jen samotný k večeři :-)

    ReplyDelete
  3. Jituško, určitě ho vyzkoušej. myslím, že ten recept je opravdu výborný.

    Janus, podívej se na kváskovou mapu, nebo si založ svůj a za 3 dny ho máš. hlavně ho nedávat na topení, tam většinou vystoupá teplota moc rychle a kvásek chcípá.

    ReplyDelete
  4. Jituško, určitě ho vyzkoušej. myslím, že ten recept je opravdu výborný.

    Janus, podívej se na kváskovou mapu, nebo si založ svůj a za 3 dny ho máš. hlavně ho nedávat na topení, tam většinou vystoupá teplota moc rychle a kvásek chcípá.

    ReplyDelete
  5. Týý jo, chleba tě přemohl:-)))
    Ale vypadá fantasticky chlebík!

    ReplyDelete
  6. Haničko, tak ten tvůj chleba mi tu voní srze monitor, vypadá dost dobře!!!

    ReplyDelete
  7. děvčata, pokud použiju to moderní televizní slovo, tak je luxusní. ale je to prostě dobrý chleba podle dobrého receptu. a dobrý chleba mi dokáže udělat fakt radost.

    ReplyDelete
  8. To budu muset nekdy vyzkouset, vypada tak dobre :-)

    ReplyDelete
  9. Zrovna mám chleba v troubě :), minulou sobotu jsem dostala kvásek, dnes probíhá pokus číslo tři.
    Hezký víkend! M

    ReplyDelete
  10. Radko, Marianko, hodně štěstí. Marianko, tobě se určitě povede. s kváskem to chvíli trvá, než se člověk domluví a odpozoruje, jak to funguje, ale stojí to za to. já měla pár chlebů tak kyselých, že fakt nešly jíst :D

    ReplyDelete
  11. taky zjišťuju, že zapomínám chleba naříznout. snad příště...
    našim kousek bochníku, který jsem jim dala, nechutnal. prý pro jejich letitější chrup byl moc tuhý. to ta celozrnná mouka, udělám pro ně příště celý bílý. druhý chleba podle Cuketkova receptu byl moc nízký, taková placka. ale zase zmizel nejrychleji. dělala jsem ho pro kamaráda, ale netroufla jsem si jim tu nakynutou placku darovat :D
    běhěm příštích 10 let to bude vcajku. možná.

    ReplyDelete
  12. Hani, já jen koukám, nebo spíš zírám, to se hodí víc.
    Ty jsi mi takovou motivací! Musím to všechno zkusit (mýdla, máslo chleba:)).
    Děkuji.
    Měj se krásně. papa

    ReplyDelete