My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

January 6, 2013

domácí mýdla * homemade soaps





* domácí mýdla z kvalitních olejů ovoněná esenciálními oleji.
* nemám na ně extra formy a bylo mi líto je, vyrobené z dobrých surovin, okrajovat. jsou proto trochu "pravěká".
* zleva: mýdlo na praní, uprostřed ty tenké kousky jsou na tělo, vpravo kostkované jsou na vlasy - s přídavkem jojobového oleje. šampón s kondicionérem prý. vyzkoušeno, funguje, voní.

* ještě doplňuji odkazy:  recepty, návod na výrobu a komponenty na mýdla. pro zvídavé. já za to vše děkuji Lucii z klubu permakultury
* jo a to na praní jsem si střihla odvozením ze základního receptu, místo panenských olejů jsem dala obyčejný palmový tuk, když ho měli v Tescu v akci. co mě nejvíc zarazilo, že to mýdlo fakt pere a časem, když uzrálo, začalo i vonět :)

* homemade soaps made of quality oils. fragrance - essential oils. from the left: washing soap, body soap, shampoo and conditioner 2 in 1 ;-)



 * některé kousky posloužily jako dárky. jen pro toho, kdo ocení...


 * moje prací zátiší. když připravuju gel na praní, krájím (odspoda) svoje mýdlo, pak jádrové mýdlo. mám ráda jeho vůni. teď zkouším i marseilleské mýdlo. to ale nevoní. (smajlík s nakrčeným nosem.) nakrájím tak asi jedno jádrové, nebo víc druhů o objemu jednoho jádrového mýdla. nakrájím, zaliju vařící vodou v kbelíku, míchám a rozpouštím. když je rozpuštěné, přidám 1/4, ale asi zkusím příště i půl sáčku sody. rozpustím a zaliju studenou vodou. takto mi to vyhovuje nejlíp, gel není tolik hustý.
* ke gelu na radu BaryS přidávám u světlého prádla perkarbonát sodný, případně TAED. pere to srovnatelně s koupeným pracím práškem, světlé a bílé prádlo není zašedlé ani zaprané. opravdu. 
* pere to dobře, šetrně k přírodě a levně.
* navrchu je žlučové mýdlo, oblíbené na naše hojné skvrny. ty děti...




12 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Haničko, mýdla vypadají skvěle a je na nich vidět, že jsou vyrobená ručně a s láskou. Já se na ně opět taky chystám, už jsem si výrobu vyzkoušela předloni. Na pohled vypadala stejně "pravěce" jako ta Tvoje, ale důležité bylo, že díky použitým kvalitním surovinám jsem se jimi mohla bez problémů mýt - narozdíl od těch kupovaných - ty mi vyloženě nevyhovují.

    ReplyDelete
  3. juuuj az sem citim ich vonu...vobec nevadi ze su ako z praveku :) prave naopak....to sa na nich ceni, ze su robene rucne :), moooc krasne, pa Zuzana

    ReplyDelete
  4. Teda Hani, to jsou samé krásné novinky, mýdla vypadají báječně!
    Já si hrozně ráda čtu Tvé řádky, musela sem se smát jak pak recykluješ vánoční hračky. Naše Amálka je ještě pidi človíček tak má radost ze všeho, nejraději tahá kočárek a kačenu na kolečkách. Asi si bere příklad z maminky, která má taky kočárek a psa:) Měj se krásně a at ti rok 2013 vydaří podle tvých přání:) Pa Majda

    ReplyDelete
  5. Ahoj Hani, to mě teda hodně zajímá, co jsi teď vytvořila. O praní v mýdlovém gelu jsem už hodně četla, ale pořád se nedokopala k tomu to vyzkoušet. A domácí mýdlo na mytí už je pro mě úplná záhada. Nějaký receptík by nebyl? Mýdlo na vlasy funguje? Já jak si neumyju vlasy jednou osvědčenou značkou šamponu, mám je hned druhý den jako Marfuška.

    ReplyDelete
  6. ahoj Jitu, mám ráda i přírodně voňavá kupovaná mýdla, ale prostě jsem si to chtěla zkusit. není to až taková věda, viď. a když víš, co do toho dáš, je to fajn.

    Zuzanko, děkuji vám za návštěvu až z dalekého Slovenska!

    Majdo, nějak jsem to flákala a pak zírám, co všechno tvoříš, samé poklady. musím to častěji omrknout. no jo, jak děti rostou a věcí přibývá, někdy toho mám plný kecky i zuby, jak je toho všude moc. užívej si, že toho má Amálka ještě únosně málo, zlatej čas...

    Vladi, na tvůj rozkaz doplňuju odkazy na návody a nákup surovin. ať je to vcajku všechno při jednom. a pak se budu chodit koukat k tobě na tvoje mýdla a budu obdivovat... nepochybuju, že to zvládneš levou zadní a ještě to nějak vylepšíš. o tom to sdílení je, že jo. těším se, co zase objevíš.
    praní v mýdle je fajn. jen ta příprava chvilku času stojí. to ti určitě doporučuju, ale s tím vším, co děláš, bych s tím asi ani nespěchala... nemusí být vše.

    mýdlo na vlasy mi vyhovuje, ale manžel se zase vrátil ke svému šampónu proti lupům :-( moc se mu mýdlo líbí a statečně se v něm myl, ale v tomto mu to nesedlo. třeba to nějak vychytám i na lupy, ale někdy chemie je chemie...

    ReplyDelete
  7. Haninko, krasna nezna vonava krasa je citit az u nas....Take delam prirodni odskvrnovac na bazi sody a jelenoveho mydla a jak pises, levne a fungujici...Moc pozdravuji a preji zdravy novy rok 2013...

    ReplyDelete
  8. Mýdlo na vlasy neznám, ani by mě nenapadlo že něco takového jde... no pořád se učím:-)))
    Ajka

    ReplyDelete
  9. Hani, to je super! Už dlouho se na mýdla chystám, jen to hledání informací je vždycky na dlouho a já mám počítače v práci nad hlavu, tak to doma nerada zapínám ... Ale s Tvými návody to bude rychlovka. Děkuji!
    Měj se krásně, posílám velikánské objetí.

    Lenka

    ReplyDelete
  10. Pavlí, no vidíš, přípravek proti skvrnám neznám, třeba se inspiruju zase já.

    Ajko, pořád se objevuje kolem něco nového, viď. já se stále učím, ale je toho moc...je prima, že nemusíme zkoušet všechno ;-)

    Leni, tyhle recepty jsou fajn, opravdu fungují. příště prubnu zase nějakou obměnu v mezích toho starého vyzkoušeného.

    všem hezké dny,
    H.

    ReplyDelete
  11. Juj Hanulko .. naposledy jsem dělala mýdla na Vlčí Hoře na semináři v létě ... stále máme jedno na ruce v koupelně .. říkáme mu burák a voní po mátě kadeřavé ... ale to bylo v rámci kurzu a my zkoušeli jen mýdla na ruce .. ráda juknu .. je to taková láska na furt viď ... a nejsou vůbec předpotopní .. jsou nádherná! ... Kuju za receptíky ju ... Jsi mi potěšila ... Lenka

    ReplyDelete