My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

December 26, 2011

* vlněný betlém * woolen betlehem *



vlněný betlémek nám dělá vánoční atmosféru už několik let. tehdy poprvé jsem použila vlnu barvenou přírodními barvivy a samotné barvení bylo velkým alchymistickým dobrodružstvím. obdivuji proto Vlaďku , která barví vlnu zásadně rostlinnými barvami.
během let se trošičku doladilo oblečení figur, rozpadlo se původní pozadí - průčelí stáje z klacíků, takže loni jsem dodělala odolnější a barevnější pozadí z plsti s naplstěným motivem.
při plstění jeho středu jsem měla na mysli pocit tepla a bezpečí, který chceme najít asi všichni. ve Vánocích, v rodině, v lásce svých blízkých. někdo také ve víře, v odkazu Ježíše Krista.
ať už to máte jakkoli, přeji Vám, ať to teplo a bezpečí najdete a stále znovu nacházíte...

19 comments:

  1. Calendulko, je krásný! a hřeje i přes monitor. Letos se mi povedlo hodně věcí hodit za hlavu (tedy víc věcí než jiné roky) a prožít si vánoce mnohem více po duchovní stránce. I když nejintenzivněji jsem to vánoční tajemství a vše okolo vnímala, když se pár dní před vánoci narodil před 8 lety náš provorozený a já se svým synáčkem v náruči zpívala koledy o narození toho Božího.
    Neuvěřitelný pocit. Ještě dnes po letech.

    ReplyDelete
  2. Páni,
    to je nádhera! Měla bych jít k Tobě do učení, Calenndulko :).
    A díky za připomenutí, přítomnost tepla, bezpečí i víry nechci nechat odejít :*.
    Požehnané dny. M

    ReplyDelete
  3. Překrásný betlém a to ostatní tvořeníčko taky
    !!!! Velký obdiv. Požehnané dny. Jitka

    ReplyDelete
  4. jéje, to jsem ráda, že se Vám líbí. a když vím, co a jak, dámy, tvoříte, ještě více si vážím Vašich slov.
    do učení bych měla já jít k Tobě, Marianko, protože vůbec nechápu ty Tvé skvosty a nebyla bych jich schopná. (děkuji za tykání, to je milé a pocta pro mne :-D.
    díky a Vám taky požehnané dny,
    C.

    ReplyDelete
  5. a ještě, Jani, Vánoce s novorozeňátkem, a ještě tím prvním, to musel být opravdu krásný zážitek. vždycky je narození dítěte obrovským zázrakem a jsem tak ráda, že jsem to mohla prožít jako máma taky.
    je krásné, jak na to vzpomínáš a to jsou ty chvíle, co se zarejou a zůstanou v člověku navždy. já pamatuju, po narození první dcery, měla jsem pocit, že moji radost ani Země nemůže unést, že se dotýká vesmíru :)

    ReplyDelete
  6. Betlémek je úžasný, je to můj sen mít něco takového doma, ale skončila jsem u Marušky a ta na ostatní figurky stále čeká a nemůže se dočkat. Ještě víc se mi zalíbila ta scenérie s postavou u kořenů stromu z tvého předminulého příspěvku. Působí hrozně živě. Klidně bych uvěřila, že se to u vás doma hemží skřítky a vílami.

    ReplyDelete
  7. Haninko, ja miluju ty Tvoje prekrasne hratky s vlnou...Tvoje postavicky z Tvych rukou stvorene jsou proste prekrasne a povidani k nim je bonbonek...Moc dekuji, opet jsem moc rada nakoukla...Preji krasny zaver letosniho roku a hlavne pevneho zdravido dalsich dnu...let...
    Objimam, P.

    ReplyDelete
  8. Ten je nááádhernýýýýýý.

    ReplyDelete
  9. pááni ..... úžasné dílko Haničko .... něco takového vytvořit ... fakt ůžasné!!

    ReplyDelete
  10. Zlato moje, to je zase taká nádhera a vyzerá to všetko úžasne teplučko, až sem to cítim ♥

    ReplyDelete
  11. jojo, u nás se to skřítky a vílami jen hemží... zrovna teď se děti dohadujou "né, já to neuožbil, to byu ščítek!" prej skřítek Rozbítek...nevím, nevím, kam na to ty děti choděj :D

    holky, děkuji Vám za návštěvu a za tak moc milá slova....

    ReplyDelete
  12. Ten je překrásný, ach jéé, a ten teplý pocit se ti neskutečně povedl. Je to obrovské pohlazení a jsem moc ráda, že jsem ho neminula, a ty jsi ho ukázala. Být tvé dítko, seděla bych před ním a koukala na něj jako do pohádky pořád, zas a znovu. Už je pozdě přát krísné vánoce, tak popřeji alespoň vše dobré do nového roku, hlavně co nejlepší zdravíčko. Drž se, Haňulko, moje rozmilá.

    ReplyDelete
  13. ahoj Terezko, díky za milé zastavení a za přání. to víš, zdraví si přeju nejvíc...
    doufám, že sis užila krásné sváteční chvíle se svými drahými a přeji Ti do nového roku taky vše dobré. ať jsi spokojená a Tvé srdéčko je štěstím a láskou naplněné...

    ReplyDelete
  14. Ahoj Haničko to je nádhera ..jsi šikulka ♥ přišla jsem Ti popřát hodně zdraví ,štěstí a lásky do nastávajícího roku 2012 a taky moc moc tvořivé síly ..♥

    ReplyDelete
  15. Zdravím od nás z kopce.
    Jen bych ti chtěla popřát krásného Silvestra a do Nového roku kupu zdraví a pohodové chvíle.
    Žaneta

    ReplyDelete
  16. Hodně zdraví, štěstí, radosti a lásky v novém roce.

    ReplyDelete
  17. A Happy New Year 2012! Gott Nytt År! Feliz Año Nuevo! Bonne Année ! Ein glückliches Neues Jahr ! С Новым годом! Hyvää uutta vuotta kaikille!

    ReplyDelete
  18. ahoj, holky! Hello!
    děkuji velice, za Vaše přání a přeji též vše dobré, krásné, příznivé...
    Táni, to je super, že tě tu taky vidím!
    thank you very much for your wishes!
    Happy New Year!

    vaše, yours,
    C.

    ReplyDelete
  19. Nádherný! Pozoruji, jak to krásně umíš nejen s vlnou, je příjemné procházet tvým blogem.

    ReplyDelete