My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

October 7, 2017

a co vlastně jíš? září. * and what do you eat? september.







* raspberry smoothie bowl (blended banana with raspberries) with strawberries, nectarines and raspberries. yum :)
* ostružinová kaše (mixovaný banán s ostružinami) s jahodami, nektarinkami a ostružinami. moc dobrý tohleto :)







další využití odpadu z odšťavňovače. odšťavněná dužina z bio mrkve + mleté datle + skořice = krusta koláče. mleté kešu + trocha kokosového tuku + med + 1/2 vanilkového lusku + citronová šťáva + trocha strouhané citronové kůry = "tvaroh". navrch zralé švestky. jen se zaprášilo. 



* another use of waste from my juicer. juiced pulp of organic carrot + ground dates + cinnamon = cake crust. grounf cashew nuts + little coconut virgin oil + honey + 1/2 vanilla bean + lemon juice + a little grated lemon peel = "cottage cheese". few ripe plums on the top. 






tady je líp vidět můj oblíbený ubrousek, mám moc ráda ty kytičky ♥















* chlebíčky ze sušičky. sušila jsem bio odšťavněnou mrkev ( odpad z odšťavňovače) a do toho přidala mleté lněné semínko, trochu soli, toť vše. shodli jsme se, že nám chutnají stále víc jednodušší chutě, takže jsem nedávala česnek a bazalku jako dřív, ani celá semínka. dáme si to kdyžtak navrch. 



* crackers from food dryer. I dryed carrot pulp (waste from juicer), added ground flax seed, little salt, that´s all. we all agreed we started to like simple tastes so I did not add garlic and basil like I had used to do, nor whole seeds. we can put some of that on the top after.







to je pouze malá část mé podivné večeře. jinak jsem toho snědla celkem hromadu. docela mě překvapilo, jak byly syrové žampiony dobré, jen posypané bylinkovou solí. umlela jsem himalájskou sůl a k tomu jsem umlela několik svazků bylin, co jsem sušila v kuchyni: libeček, dobromysl a petržel. na plátek celeru jsem namazala kokosový tuk promíchaný se spoustou lahůdkového droždí a přidala jsem do toho taky bylinkovou sůl. moc mi to chutnalo :) 



* this is just little part of my weird dinner. I had ate pile of another things... I was surprised how good were raw mushrooms only sprinkled with herbal salt. I ground himalayan salt with dryed lovage, parsley and origanum. I mixed some coconut oil with plenty of nutritional yeast and herbal salt and spread it on a slice og celery root - delicious :)







* posolená dýně do trouby, oblíbená příloha pro rodinu 



* pumpkin with salt in the oven, favourite side dish for my family.






* baked pumpkin with boiled and roasted pumpkin seeds with salt and oil (delicious!), boiled lentils with fried onion and spices, salad, pickles - sauerkraut

* pečená dýně s vařenými a následně opečenými semínky se solí a olejem (jsou vynikající!), čočka se smaženou cibulkou a kořením, salát, pickles (kysané zelí)





* jestli je tady nějaký důvod, proč radostně přijmout podzim, tak třeba i proto, že začíná sezóna mých milovaných granátových jablek. a já si je umím užít ♥

* if there is any reason why to accept a coming autumn, it could be also because a season of my beloved pomegranates. and I really am able to enjoy them thoroughly ♥





* sušené chlebíčky z jablek a mletého lněného semínka. chuť neutrální a...oblíbená.



* dryed crackers: apples and ground flaw seed. taste neutral and...favourite.












* mrkvové košíčky. "těsto" vyrobené z odpadu z odšťavněné mrkve, sušených datlí, rozinek a skořice. navrchu je kokosové máslo, tj. pouze dotekuta umixovaný kokos. vynikající.

* carrot cupcakes. "dough" made of waste from juiced carrots, dried dates, raisins and cinnamon. there is a coconut butter (blended dried coconut) on the top. delicious.





* banana cacao (blended bananas with water and cacao) and "bounty bars". 



* banánové kakao (mixované banány s vodou a kakaem) a "tyčinky bounty".






* do silného mixéru dáš strouhaný kokos. mixuješ do tekuté konzistence. pak přidáš med a mixuješ jen chvíli, na zamíchání. hodně to zhoustne. lžící dáš hmotu do silikonových formiček a dáš do mrazáku. mezitím si rozpustíš 1:1 kokosový panenský tuk a med. když se to rozpustí, přidáš kakao. nejlépe v raw kvalitě nepražené, množství podle chuti. už nevaříš, jen vmícháš kakao a promixuješ ponorným mixérem. z mrazáku vyndáš formičky a lžící na každou přidáš ještě čokoládovou vrstvu, opět dáš do mrazáku. když to ztuhne, vyndáš a uchováváš v krabičkách v lednici. bacha, mizí rychle ☺



































* tady je vidět základ mrkvových košíčků. a taky základ švestkového koláče. mleté sušené datle, odšťavněná bio mrkev, rozinky a troška skořice.

* you can see here a base of carrot cupcakes and plum cake. groung dried dates, juices organic carrot, raisins and little cinnamon.






* zeleninová polévka falešná kuřecí prý. využiju z dýně hokkaido naprosto vše, vyhodím jen stopku. z vláknitého vnitřku vyberu semínka. vnitřek uvařím a rozmixuju, do toho přidám zeleninu, smaženou cibulku, česnek a vařím s ostatní zeleninou. dýni nakrájím a upeču, mají ji jako přílohu. semínka uvařím ve vodě 15 minut, aby změkla. pak je posypu solí a poliju olejem, peču v troubě na plechu. na závěr zapnu gril, aby zhnědla. posypu jimi pečenou dýni.

* vegetable soup "fake chicken broth".




* pečená dýně hokkaido posypaná pečenými dýňovými semínky, červená čočka z pomalého hrnce se smaženou cibulkou a kořením (myslím, že bylo kari), červená paprika, klíčky alfalfa a pickles - kysané zelí.

* baked hokkaido pumpkin with baked pumpkin seeds, red lentils from slow cooker with fried onions and spices (curry I think), red peppers, alfalfa sprouts, pickles - sauerkraut.







* and again: the reason why I also love an autumn and winter. it is the season.

* a zase: důvod, proč také miluju podzim a zimu. je sezóna.
















* často odšťavňuju. je to dobré, výživné, "najím" se z toho a tělo to nezatíží.

* I am often juicing. it is good, full of nutrients, I feel full and it is so light for my body.

















* my brunch: banana, pomegranate, grapes. yum!



* můj brunch: banán, granátové jablíčko a hroznové víno.












* snídaně krakenů: smoothie bowl, neboli kaše z mixovaných jablíček, banánu, nektarinky, posypaná skořicí. 



* my kid´s breakfast: smoothie bowl, blended apples, banana, nectarine, with cinnamon.

















* I must make applestrudel again and again now we have maybe the sixth in a row.
* it is a genious recipe from Zuzka.

* jablečný štrúdl musím dělat znovu a znovu. teď máme už asi šestý v řadě. 
*  podle geniálního receptu od Zuzky z Love of raw. 
* děti jsou nadšené a já musím dělat další a další. prej "a musíš napsat tý Zuzce, že je to geniální recept. strašně dobrý!"
















* stále odšťavňuju

* still juicing












* můj snídaňooběd: zelené smoothie (banán a polníček) a nektarinky 



* my brunch: green smoothie (banana and linguee) and nectarines






* a lunch for my family: vegetables, sprouts and legumes.



* oběd pro moji rodinu: zelenina, klíčky, luštěniny.






* my brunch: banana, grapes, pomegranate. yuuuum!!!



* můj brunch: banán, granátové jablíčko, hroznové víno. mňááám!







* my dinner: wild tomatoes from our greenhouse, basil, raw sausage, raw bread with spread (coconut oil, herbal salt, nutritional yeast) and sprouts.. 

* moje večeře: divoká rajčátka ze skleníku, bazalka, raw čabajka, sušený chlebíček s pomazánkou (kokosový olej, bylinková sůl, lahůdkové droždí) a klíčky.
















* my brunch

* můj snídaňooběd.






* we had got some beautiful blackberries from Missis Vlastička ♥



* dostali jsem krááásné ostružiny od paní Vlastičky ♥











* pečená červená řepa...je tu moc oblíbená. přidám hodně cibule, česneku, tymián a sůl, ocet a olivový olej. peču 1 a 1/2 hodiny. pak sundám pokličku a přidám ještě med a dopékám 1/2 hodiny. je to vynikající příloha.



* baked beetroot is theis favourite side dish. I add a lot of onion, garlic, thyme and salt, vinegar and olive oil. I bake 1 and 1/2 hour. then I remove a lid, add some honey and bake for 1/2 hour. delicious.







* baked beetroot with red lentils (with fried onion, garlic and spices), vegetables and sprouts.



* pečená řepa s červenou čočkou (se smaženou cibulkou, česnekem a kořením), zelenina a klíčky.





* baked beetroot with red lentils, sprouts, vegetables, the similar combinations with small variations all the time :)



* pečená řepa s červenou čočkou, zelenina, klíčky, no pořád kombinujeme s malými obměnami na jedno brdo :)








* this is keeping me healthy, really. juice: carrot, apple, celery, nectarines.



* to mě drží vcajku. ve zdraví, fakt. odšťavuju: mrkev, jablka, celer, nektarinky.






* buns for my family. no grains please. we healed so much with SCD (Specific Carbohydrate Diet). asthma, eczema, allergies, very bad Lyme disease problems, acne and even snoring :)

so we do not eat grains, no sugar, no milk. and we are so happy, we are healthy now. wooohooo!!!
so I ground some sunflower and flax seeds, add an egg/eggs, salt, little bit of soda. sometimes caraway seeds... make buns (or bagguettes) and bake. quite low temperature and for long time. that´s all.



* housky pro rodinu. prosím bez obilí. tolik jsme toho vyléčili pomocí SCD (Specific Carbohydrate Diet). astma, ekzém, alergie, velmi pokročilou chronickou boreliózu, akné a dokonce i chrápání :)

takže nejíme obilí, žádný cukr, ani mléko. (a jsme tak šťastní a zdraví, jupííííííí!!!) se stydím tady takhle vykřikovat, ale je to tak. strašně nám to bodlo, no. bych vejskala radostí nad tím každej den :) 

* umelu semínka slunečnice a lnu, přidám vajíčko/vajíčka, sůl, trošku sody. někdy třeba i kmín. vytvaruju housky (nebo bagetky) a peču. na nízkou teplotu a dlouho. to je vše.





 to už tady bylo, ne? ne, nebylo. odšťavňuju pořád, pokaždý trochu něco jinýho. te'd mrkev, jablíčka, řapíkatý celer, červenou řepu.



* so this had been here already, hadn´t? no, I am juicing very often and every time little different ingrediants. this time carrot, apple, beetroot, celery.







* I am juicing or making some green smoothie. now, banana with bishop's goutweed. great.



* odšťavňuju, anebo si dělám zelené smoothie. teď: banán a bršlice kozí noha. natrhala jsem ji za domem.





* finished green smoothie. that bishop´s goutweed is really not bad. I add little lemon juice too. I drink green smoothie in days when I feel I need to do some detox.



* hotové smoothie. ta bršlice vážně není špatná. kápnu tam ještě trochu citronové šťávy. zelené smoothie piju ve dnech, kdy cítím, že potřebuju trochu detoxikovat.







* my dinner: slices of celery instead of bread, with spread and mushrooms, cucumber salad (dressing water with honey and salt and lemon juice, pinch of white pepper), tomatoes, yum!



* moje večeře: plátky celeru místo chlebíčku, na to pomazánka a houby, okurkový salát (klasický, slazený medem, my mu říkáme školkáček :), a rajčata, mňam!






* this is a bomb! simple but genious!!! banana chocolate smoothie bowl (just a banana blended with raw cacao and very little water) and pomegranate. heaven!



* tak tohle je fakt bomba! jednoduché a geniální!!! strašně dobrý to totiž je. banánový čoko pudink (mixuješ jen banán s raw kakaem a trošínek vody) a granátové jablko. neskutečná dobrota!








recept podle Love of raw, geniální Zuzka:


* apple raw cake














* dokonalá kombinace. raw hraběnčiny řezy a banánové kakao (mixuju banán, kakao, vodu). božské!



* perfect match. raw apple cake and banana cacao (I blend banana, cacao, water). heaven!













září byla jedna šmouha kolem mě. nějak se to všechno řítilo...doufám, že říjen bude klidnější, prozatím to tak nevypadá :-)
ale o jídlo se starat musím. to nejde ošidit a tam se časem šetřit tolik nedá. a je to dobře. to je ten důležitý základ.
a jak to máte Vy? taky to nešidíte?
Malinina oblíbená :)











19 comments:

  1. Dneska skvělé načasování, nakoukla jsem po jídle, tak tolik netrpím :-)
    Všechno zase moc krásný a lákavý!

    Já asi tolik času s přípravou jako Ty nestrávím, ale na co teda dbám, jsou kvalitní vstupní suroviny.

    P.S. do té falešné polívky patří celý vnitřek, řekla bych, že hlavně ta semínka dodávají tu "hutnou" chuť. Ale ta vaše vypadá dobře i tak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozmar, děkuju!
      a ty semínka se pak v pohodě dají umixovat i ponorným mixérem? to by byla pecka a ještě jednodušší, že to tam můžu dát se vším všudy, díky za upřesnění :-)

      Delete
    2. Já z toho vnitřku dýně udělám jen vývar a ten pak přecedím.

      Delete
    3. Přesně, já taky! Vyvařím, přecedím a vyhodím, rozmixovat mě ani nenapadlo :-), to mám pocit, že už by polívka nevypadala jako vývar.

      Delete
    4. aha, děkuju za radu, příště to zkusím takhle. ještě bych ta semínka vybrala a dala upražit ;)

      Delete
  2. Hani, ty jsi balzám na mou duši a neustálá inspirace. Potřebovala bych tě mít doma :-))
    Na mě ten podzim působí tak, že jsem se vrátila k vařenému, ale přitom vím, že mi to nedělá úplně dobře. Asi záleží co jím, ale jak přejdu na vařené, tak začnu i s pečivem a těstovinami a už jsem byla dvakrát nemocná. Dokonce jsem prý začala chrápat :-D
    Jak to děláš, že máš na to syrové pořád chuť i v chladných dnech? Já budu muset najít nějakou střední cestu. Ale s vařeným jídlem moje aktivita výrazně klesla, to cítím a vnímám tento měsíc intenzivně.
    Taky co s těma dýněma, že? Syrové je všechny nepochroupám :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuju, Zuzko :-)
      já vím, že mi dělá syrové dobře, tak se držím. a syrové si dělám dobré, chutná mi to. ale mám trochu jiné chutě, jak se ochladilo, to jo. dávám si tučnější jídlo, víc oříšků a semínek... možná zařadím i nějaké polévky, ty můžou být trošku vlažné. jenže mně ty raw polévky tak moc nechutnají, takže si je zatím často nedělám :)
      ale vidím zřetelně, že syrová strava má vliv na moje zdraví, na imunitu. v září proběhla rodinou první podzimní viróza. Muž dokonce ulehl,děti obě kašel a rýmu měly. já to taky chytila. je to zvláštní, co jsem změnila stravu, vlastně ty virózy ani moc nepoznám. protože mi nic není, jen je mi tak jako trochu jinak, "divně". takže jsem běžela jako obvykle svých 9,5 km a přitom jsem se trochu víc vysmrkala...a tím byla celá moje viróza vyřešená.
      taky vím, že kdybych začala jíst vařené, asi bych ho chtěla víc a víc. tak ani nezačínám radši. mám teda každý den od každého vařeného jídla na lžičku na ochutnání, když vařím pro rodinu. ale ta lžička stačí.
      vím, že lepek je hodně návykový, takže s tím mám jasno, to radši nepokouším. a taky vím, že opravdu hodně mění střevní mikroflóru a tím potažmo zhoršuje imunitu. to nepotřebuju.
      ale Zuzko, já mám skutečně velmi závažné zdravotní důvody, proč tohle takhle dělám. a proč nechci zpátky. každý to má jinak...přeju Ti, ať najdeš tu svoji nejlepší cestu. bez omezení, které bys pociťovala. jen s odměnami. jen pozitivně. a jen s jídlem, na kterém si pochutnáš.
      ty dýně, vůbec je nejím, ale přemýšlím, že bych zkusila trošku pomixovat třeba ještě s něčím..právě na tu raw polívku nějakou. no uvidím :)
      měj se hezky ♥

      Delete
    2. Hani, je to přesně jak píšeš. S tou virózou jsem to měla přesně tak.
      Můj příběh s živou stravou začal před 2 lety na vánoce. Měla jsem velké dlouhodobé střevní problémy a nemohla jsem nic pozřít, ani to zdravé cukroví, co jsme s dětmi napekli. Měla jsem jen chuť na zeleninu a zeleninové šťávy. Ani jsem tenkrát moc nevěděla, že existuje něco jako raw.
      Po pár týdnech nastala velká úleva a příval energie. A tak jsem hledala, zjišťovala a můj organismus se postupně čistil. Všechny neduhy (časté zahlenění, bolesti v krku a kloubů) postupně zmizely. Ale jak mi bylo líp, občas jsem někde zobla něco dobrého. Za půl roku jsem se tak postupně vrátila k vařené stravě. Cítila jsem se divně, když jsem musela mít u stolu vždy něco speciálního, na návštěvách i doma. Ale problémy se začaly vracet.. Po roce jsem našla Tvé stránky a k syrové stravě jsem se vrátila, alespoň částečně. Ale stačilo pár letních akcí, kdy jsem zase uzobávala a na táboře jedla vše s dětmi jako jindy a můj organismus s ochlazením začal vyžadovat opět teplé jídlo.
      Máš pravdu, že kdyby bylo opravdu nejhůř, asi bych se držela a byla v tom víc pevná. Ale já si tu cestu najdu, a s tou radostí :-) To je to na tom nejdůležitější. Ať už jí člověk co jí, když jí vědomě a s radostí, dělá to nejlepší.
      Budu ráda dál nahlížet, mám to tak jednoduše, jak to připravuješ taky ráda. A děkuji!
      Ta dýně, napadla mě, rozmixovaná s kokosovým mlékem a zázvorem.

      Delete
    3. Zuzko, to je prima, že sis to našla a že Ti zelenina a šťávy takhle krásně pomohly a vylepšily zdraví.
      však si to sama hledáš a nacházíš...já myslím, že se Ti to ještě nějak vyvine...a ustálí, že si najdeš to svý. pořád něco objevujeme. já každý den, pořád se něco učím a nemyslím, že bych dělala všechno správně, to vůbec ne.
      mám to jednodušší tím, že my se takhle stravujeme celá rodina. i když tedy syrové jím jen já, ostatním vařím a peču, ale aspoň tu není doma ten lepek a obilí, ani cukr, nepokouší mě to. jsem ráda, o to je to jednodušší, ale i složitější a pracnější, všechno jídlo musím udělat od základu.
      ale stojí to za to! za to, jak se cítíme, jak se všechno kolem zdraví vylepšilo.
      rozmixovaná dýně s kokosovým mlékem a zázvorem...jé, mňam! to asi zkusím, díky za tip :-)

      Delete
    4. Moc vám to přeju! A líbí se mi, že jste jako rodina za jedno.
      Tak dobré chutě :-)

      Delete
    5. děkuju! :-)
      ještě mě napadá, Zuzko, já myslím, že vůbec není tak nutné jíst vše syrové, aby byla lepší imunita. můžeš jíst teplé, vařené, pečené, ale pokud vynecháš důsledně ten lepek, možná i ostatní obilí, škroby...tak imunita vzroste úžasně! máme vyzkoušeno.

      Delete
  3. Vypadá to všechno úchvatně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. děkuju! já zas myslím, že Vy děláte úchvatné hračky, paní Maruško. a ty jen tak nezmizí :-) tohle všechno mizí velkou rychlostí. aspoň si to proto fotím, pro potěšení a dojem produktivity :-)
      a doneslo se mi z určitých tajných zdrojů, že u Vás taky nastaly taky nějaké...ehm, změny, to je asi radostná a slibná zpráva? moc moc fandím! :-)

      Delete
  4. Já na to myslím celej den, že když se řekne dieta, většina, no spíš každej si představí omezení a utrpení :-) a vy si tak krásně a barevně a šťavnatě dopřáváte! Je to vážně inspirativní, a moc.
    A uvědomila jsem si u těch receptů, že jsem už 1,5 roku neměla banán, to si asi neumíš představit, viď? :-)
    Líbí se mi Tvůj popis virózy, mám to dost podobně, nebyla jsem nemocná ani nepamatuju ( jen jeden, max. dva dny "divně").
    A přes nevlídné teplotní podmínky (však víš) se pořád držím, myslím, že to je šťastným prostředím, kde teď žijeme jo a ještě ujíždím na avokádu poslední rok, dva, a díky tomu jsem do sebe dostala citronové šťávy víc než za celej život! To bude to kouzlo! :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. no jasně, tohle není žádná dieta, omezení, ale neskutečná dobrota a pochutnávání, jen víc a víc! jak i objevuju nový recepty a postupy, užíváme si to ještě pořádnějc. akorát je fakt, že už ani moc složitostí aspoň já nepotřebuju, stačí mi čím dál jednodušší jídlo. a tím je to i méně pracné, to mi moc vyhovuje.
      ne, bez banánu si to opravdu nedovedu představit. mám banán asi každý den (zardívající se smajlik). já totiž mám banány hodně ráda, no!(ale když jsem toho spoustu vyřadila, z obchodu 95% věcí nejím, tak si říkám, že si ten banán prostě dopřeju!)
      jsem hrdá na to, že mám podobný virózy jako Ty! to považuju za ohromný úspěch. já vůbec svou současnou imunitu považuju za neskutečný úspěch, to jsem takhle neměla nikdy v životě, vůbec ne v dětství. a poslední roky s nemocí, no to bylo ještě mnohem horší. až teprve teď....některé sny se asi opravdu mohou plnit...děkuju za to každý den!!!
      takže pokud jsem se svou imunitou přiblížila k Tvé, pověstné železné odolnosti....hurrrrááááá!!!! :D
      šťastné prostředí a šťastná krásná práce, kterou děláš, to určitě Tě taky drží a prospívá imunitě :-)
      i když, je to teda makačka, Ti řeknu, dneska jsem plnila vycpávkou nožičky a ručičky, plním si sen, ale to je teda fakt dost pracné! jsem se hubovala, proč jsem je musela udělat takový žížalí hubený?
      avokádo, Rozmar, taky miluju! miluju! škoda, že bývá tak drahé...a ještě granátová jablka miluju ♥
      guacamole z avokáda, hezky s tou citronovou šťávou, sůl, pepř, česnek!...MŇÁÁÁÁÁMMMM!!!

      Delete
    2. Jojo, taky jsem ty první udělala půvabně štíhlounké...a co vycpávání, obracení jak mi dalo zabrat!! Už jsem poučená :-)

      Delete
    3. :-) už jsem si našla zlepšovák a jde to pohodlně...konečně! :-)

      Delete
  5. krásné to máš zase... vílo milá :) Jak jsem četla o té zužitkované mrkvi z odšťavňovače, tak se chci podělit taky s jednou geniální dobrotou.

    dělám si kokosové nemléko v mixéru (hrnek kokosu a 1l vody) - chvíli mixuju ve výkonném mixéru, přecedím přes plátýnko. Nemléko uchovám v lahvi v lednici a používám všude, kde se dává mléko. Přeceděnou hmotu vrátím zpátky do mixéru a přidám trochu nemléka a ořechovou pastu (dlouho mixované vlašáky s karobem). Na velký výkon umixuju, hmota se lehce zahřeje a spojí a je to báječná kaše.. Snídám vždy když dělám nemlíko.. Už jsem zkoušela i rýžové a z chuvy, ale kokos zatím vede :) Jo a až se to kolem všechno trochu zpomalí, tak zase napíšu dopis nejspíš elektronický :)
    Lenka

    ReplyDelete
    Replies
    1. jé, Leni, Ty mi děláš chutě! ta kaše musí být strašně dobrá, to musím zkusit. a i ta ořechová pasta sama o sobě, jé, to musí být lahůdka.
      mléko rýžové a z chuvy? co to je? to neznám?
      jo, napiš, budu se těšit ♥
      a měj se hezky. a hlavně ať jsi zdravá. na srdíčku a na plicích a v duši.

      Delete