My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

February 28, 2017

sladký život * a sweet life




















* naše jídlo. zabírá asi nejvíc mého času. je to třeba, věnovat mu ten čas. nekoupíme si skoro nic hotového, pouze základní suroviny. a pak je to na nás, potažmo nejvíce na mně. ale i ostatní pomáhají.
rozhodla jsem se udělat několik příspěvků na blog o jídle. tento první je o tom sladkém, pár dezertů a zákusků, které máme rádi. je to sice na objem ta nejmenší část denního jídelníčku, ale je moc důležitá, ne?
* jídlo jsem začala fotit kvůli Rozmar, protože měla o to zájem, ptala se, co a jak vlastně jíme. ještě mám v zásobě pro Tebe víc fotek, Rozmarko, přijde to sem všechno časem. dnes zatím toto.
* nejvíc jídla tvoří rutina. snídaně, obědy, večeře, polívky, saláty, a dosud jsem to sem ani nefotila. ráda fotím dorty, to ano, protože je to něco pěkného, svátečního, krásně barevného lákavého, sladkého. mňam. ale dorty a dezerty, to je jen ta třešnička na dortu, i když kolikrát i celou snídani kus dortu tvoří.
* první dort tady na fotkách je ten poslední, co jsem dělala, dnes jsme ho dojedli. krusta z datlí a kokosu, jako vždy. potom vrstva jablíček strouhaných na plátky, se skořicí a rozinkami. na to přijde krém z mixovaných datlí s troškou vody (na nějakou dobu namočených) a kokosovým panenským olejem. na tom pak následují dvě manga nakrájená na plátky a navrch ještě kiwi a jahody. a je to. většinu dortu tvoří ovoce a je to moc dobrý.









* další dort, to je ten minulý. cheesecake, och, ten mám nejradši. krusta opět z datlí a kokosu. tady moc neexperimentujeme, děcka ještě s těmi ořechy trochu držím, více druhů zařadíme později, až imunitu ještě trochu posílíme a oni to dobře zvládnou, vím, že jo. na krustu jsem dala mražené višně a meruňky. celé jsem to zalila kešu krémem: mixované kešu, med, citronová kůra a šťáva, kus vanilkového lusku, trocha vody, kakaové máslo. tenhle krém je božský a asi žádný dort mi zatím víc nechutnal! na krém jsem dala obligátní granátové jablko a výjimečně polila čokoládou: med, kakao, kokosový panenský tuk. čokoláda byla boží a děti po ní měly kůži zcela čistou, z čehož jsme se všichni společně radovali a nahlas juchali! ale popravdě, ta čokoláda už tam podle mě byla navíc. shodli jsme se, že bez ní to je dost a úplně to stačí, příště ji tam nedám. ona je sice moc dobrá, ale chceme si ji vychutnat raději zvlášť, občas trošku stačí.









* následuje metro dezert a omlouvám se, že fotky nejsou lepší. fotila jsem večer pod žárovkou a náš foťák to bez denního světla moc nezvládá. metro jsou tři placky. ty tmavé jsou z datlí, rozinek, kakaa, trocha citronové šťávy k tomu a troška skořice. sušené ovoce propláchnu vodou, datle Sokol stříhá na kousky, aby ověřil, zda v nich nejsou pecky...a pak to proženu odšťavňovačem - nasadím nástavec na mletí. totéž by zvládl i mlýnek na maso, anebo i mixér, ale v odšťavňovači to jde nejlíp. vzniklé "těsto" dám do robota a hnětacím hákem vhnětu  ještě kakao, těsto přitom pěkně zhoustne. pak vyložím plastovou krabičku potravinovou fólií a těsto rozdělím na dva díly. vmačkám do tvaru krabičky kakaovou placku, zabalím ji a dám další fólii, do ní namačkám další placku. dám do lednice ztuhnout.
kokos mixuju v mixéru a stírám ze stěn, začne pouštět tuk a tak vznikne kokosové máslo. kokosové máslo je výborné, používám ho do dezertů často. (dělala jsem s ním taky vynikající "bounty", to je opravdu snová dobrota, přitom naprosto přírodní a kam se hrabou všechny kupované tyčinky. doporučuju, proklikněte si a zkuste to taky. z webu Rawmania už jsem zkoušela více receptů, všechny výborné!)
ke kokosovému máslu přidám med a trochu rozpuštěného panenského kokosového tuku, promíchám a zase navrstvím do plastové krabičky do fólie, do ní kokosovou vrstvu zabalím a nechám v lednici ztuhnout. potom vyndám z fólie všechny vrstvy, plácnu je na sebe - doprostřed dám bílou a krájím na pruhy a proužky. stačí toho malý kousek, je to dost sladké a chuť je výrazná. ale v lednici vydrží. tedy to je otázka. vydrží?
* přeji vám všem sladké dny * 

4 comments:

  1. Rozmar na sladký moc neužije a tak poskakuje, rukou si oči cloní a vyhlíží díl 2., slanosti! :-)

    Těším se!!
    A krásný to máš, to se rodina má…
    A jeden technický dotaz, proč se ty vrstvy na "metro" nechladí rovnou dohromady? Jen jsem zvědavá...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha, no jo, říkala jsem si, že vlastně nejsi úplně na sladký...neboj, už na tom pracuju!
      ty vrstvy musí nejprve trošku ztuhnout každá zvlášť a chytit ve fólii a v krabičce ten správný tvar, pak teprve se to plácne dohromady. když se to zpracovává, je to takový mazlavější - ty ovocno-čoko vrstvy a ta kokosová nedrží tolik pohromadě, teprve až ztuhne v lednici v tom ten tekutý kokosový tuk, není problém, plácne se to k sobě, nakrájí a je to.

      Delete
  2. To vypadá fakt výborně. Mňam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a můžu dosvědčit, že to je i dobré.
      děkuju :-) mňam!

      Delete