My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

December 27, 2015

vánoce * christmas















































































 bez cukru, bez mléka, jako vždy. ale letos navíc i bez mouky. a většinou i bez vajec, aspoň co je tady. ještě byly kešu sušenky slazené datlovou marmeládou, a v nich bylo vajíčko. ty jsem nefotila.

raw cukroví. rozinky, datle, mák, kokosový tuk.







perníčkové raw: rozinky, datle, sušená jablka, mandle, kokos, perníkové koření. 




raw rohlíčky. těsto: lískové ořechy, med, panenský kokosový tuk.
krém: kešu, med, kakao, kakaové máslo, panenský kokosový tuk
poleva: kakaové máslo, med, kakao
tyhle rohlíčky jsou mým favoritem. a Sokolovým. dělala jsem je na motivy tohoto receptu. už jsem dělala druhou várku. je dobré je uchovávat v ledničce a část si zamrazit. na fotce ten bílý povlak je jinovatka z mrazáku.
pokud nechcete dlouze sušit základ a netrváte na raw, dají se měsíčky za chvíli i upéct v troubě, druhou várku jsem právě pekla.
doporučuju, jsou božské.



bílá čokoláda, v ní je pražený lískový ořech, rozinky a kustovnice.
složení: kakaové máslo, med, pravá vanilka. tyhle taky mizí strašně rychle, opět jsem dělala napodruhé dnes.
aby se čokoláda krásně spojila, je potřeba znát pár fíglů. dlouho mi to nešlo, až jsem prostudovala zahraniční zdroje a už to mám! od té doby dělám domácí čokolády, bílé, tmavé, s ořechy, semínky, rozinkami...a ony stále záhadně mizí z lednice.
jestli má někdo zájem, napište si o fígle :)
jsem ráda, nakonec jsem na to přišla. bez cukru a bez mléka a strašně dobrý, můžou to i naši alergici.


* většinu fotek fotila Opi. myslím, že je to dost poznat :). je prostě dobrá. 


















6 comments:

  1. Hani, děkuji moc za přání a celé Tvé rodince zdraví a lásku do roku 2016♥ Pa

    ReplyDelete
  2. Ahoj Hani, dodatečně moc děkuju za přání. Mějte se krásně a užívejte sváteční dny, pa pa Majda

    ReplyDelete
  3. Hani, pokud bys měla chvilku, budu ráda za tajné tipy na dobrou domácí čokoládu. díky!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rozpustíš med a kakaové máslo ve vodní lázni, anebo hodně namírno přímo na plotýnce. (na plynu asi ve vodní lázni spíš.) poměry neřeknu, lžíci medu a 2 lžíce másla? tipuju, nejsem měřicí typ. jak se to rozpustí, tak nechat chvíli vychladnout. trochu to zhoustne. pak přidám vanilku vyškrábanou z lusku = bílá čokoláda, anebo kakao = tmavá. fígl je, že se musí chvíli důkladně mixovat ponorným mixérem, přidat kapičku vody (jen fakt malilinko) a pak dát do lednice. nechat jen chvíli, třeba 10 minut v lednici, jen aby to ještě zhoustlo, ale neztuhlo. a pak zase pořádně mixovat. při tom mixování i vidíš, jak se to krásně propojí a zhoustne. naliješ do formiček a hotovo. já dávám do formiček rozinky a pražené lískové oříšky, můžeš přidat i semínka, mandle, co chceš.

      Delete