My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

March 6, 2015

být ženou * being a woman

















































































* být ženou je krásné. se vším všudy. (dobře. někdy je to pěkně těžký. ale ani to se nemusí někdy s krásou vylučovat. někdy.)
* jaké vzkazy o ženství předáváme svým dcerám? tahle paní ty vzkazy poněkud poupravuje a rovná... taju.
* kabelka z trička po Opi. ta výšivka... a ze dvou Oblakových košil. (já nevím, vždycky když tu píšu Oblak, je mi do smíchu. ale vymyslel si to...)
* plyšovosametové mikiny, jedny moje bláznivé šaty, vysrážený vlněný svetr. kapsičky z nepromokavé ubrusoviny. a snap druky, mé oblíbené. radost měla.
* veselé šití, když se děti dívaly na Pipi Dlouhou punčochu.

* a Sokol dotčeně volá: "to není fér, já chci taky!!!"


 někdy trápí, že být ženou nemusí být zrovna lehké. vidím a slyším, něco jsem četla (dějiny útlaku to byly) a tolik se nehrnu číst dál, ačkoli kamarádka - studentka genderu odbornou literaturu už doporučila. já vím, že na to dojde, lépe vědět než nevědět...ale můžu to dávkovat, dát si odstup, když vím, že se dočtu zas něco, co bere síly. slyším to v telefonu, při setkáních s kamarádkami, vidím ve vzpomínkách. soukromé dějiny útlaku. zřejmého či utajeného. pod skořápkou navenek spořádané rodiny, tajná tůně bolesti, rozdírající vzpomínky. když je přání, ženství zase rozkvétá. osobně nepotřebuju k tomu atributy Bohyň a Kněžek a takové tyhlety kulisy kolem. ale. ženy a muži, obdarováni každý specificky... ve vzájemné úctě si těch darů všimnout, spolupracovat, respektovat se, doplňovat...stojí za to společně žít...

5 comments:

  1. Hani, super taška a i ta její náplň :-)

    ReplyDelete
  2. Já si tedy všimla hned ... a hledám v textu nějakou zmínku, poučení, podrobnosti k materiálu, .... a nic ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. toto je v textu k materiálu, kopíruju: kabelka z trička po Opi...
      * plyšovosametové mikiny, jedny moje bláznivé šaty, vysrážený vlněný svetr. kapsičky z nepromokavé ubrusoviny. a snap druky, mé oblíbené. radost měla.
      tolik k materiálu. zajímá vás ještě něco?

      Delete